Newroz'u kutlamak için binlerce İstanbullu Yenikapı'da bir araya geldi. Selahattin Demirtaş cezaevinden "Newroz kutlu olsun" mesajı gönderdi. Sırrı Süreyya Önder bir konuşma yaparak, "Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmez" dedi.

İstanbul Newroz'u bugün Yenikapı'da kutlanıyor. Polis ekiplerinin yoğun olduğu meydan girişlerinde binlerce insan kutlamaya katılmak için geçiş yaptı. 

Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Newroz, Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle bu yıl 20 Mart'ta kutlanıyor. Newroz alanına gelen binlerce İstanbullu halaylar eşliğinde kutlamalara katılıyor.

'HAKLIYIZ MUTALAKA KAZANACAĞIZ'

Kutlamada İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına bir açıklama yapan Zeynep Çelik şunları söyledi: "Gergerlioğlu'nun milletvekilliği garabet bir kararla düşürüldü. Gergerlioğlu ve yoldaşları iktidara pabuç bırakmadılar. Hukuku ve adaleti savundular. Gergerlioğlu'nu bu sahtekarlara yem etmeyeceğiz. Tüm meşruiyetini yitiren iktidar HDP için tamamen uydurma olan kapatma davası açtı. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa teslim olmayacağız. Tüm baskılara karşı en büyük gücümüz direniş kardeşliğimizdir. Faşist ve saldırgan politikaların son bulması için halklarımızın demokrasi kalesini yükseltelim. Dayanışma içinde olacağız. Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir. HDP yalnız değildir. Haklıyız, mutlaka kazanacağız. Newroz piroz be." 

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da şu açıklamayı yaptı: "HDP'nin kapatılması ile bir halkın iradesini yok saymaya kimsenin gücünü yetmez. Kadınlar kazanımlarından asla vaz geçmez. Bugün burada İstanbul halkı buluşuyor. Hem Kürdistan'da hem burada Newroz kutlanıyor. Terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Buradan cezaevinde bulunan ve direnen yoldaşları selamlıyoruz. Selahattin Demirtaş'ın, İdris Baluken'in Figen Yüksekdağ'ın, Sabahat Tuncel'in Newrozunu kutluyoruz."

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise şunları söyledi: "Bu meydan bugün tekliçiliğe meydan okudu. Milli ruh diyerek halkların canına okuyarak Kürdistan ve Rumeli diyarını mezarlığa çevirenler, HDP'yi kapatmaya çalışıyor. Yenikapı'dan bu zor koşullarda halkların tabeladan ibaret olmadığı mesajını verdik. Kardeşçe barış içinde yaşayabileceğimizi gösterdik. Bu alan Newroz alanıdır. Buradan yaş kısıtlamaları nedeniyle gelemeyen, ekranları başında olan yoldaşları selamlıyoruz. Zindanlarda tecride karşı direnenlere selam olsun. Sayın Öcalan'ı selamlıyoruz. Biliyoruz ki, umut ediyoruz ki Türkiye halklarının beklediği o barış yine Newroz meydanlarında bildirilerle okunacak. Newroz bunun biricik ve yegane buluşmasıdır."

HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bir konuşma yaparak, "2013 Newroz'unda gurur duyuyoruz dediniz ben de onur duyuyorum dedim 3 yıl 6 ay hapis yattım. Sonsuza kadar sürmüş hiçbir savaş yoktur" dedi.

Barış anneleri adına Kürtçe açıklama yapan Bediha Duman, "Barış Anneleri olarak Newroz bayramınızı kutluyoruz. Var olun, çok yaşayın. İstanbul anneleri olarak el ele adalet istiyoruz. Askerlerin ve gerillaların ölümlerini istemiyoruz. Barış istiyoruz. Adaletin olmadığı bir ülkede daima savaş vardır. Adalet herkese lazımdır. Bu zulüm yapanlara da adalet lazım olacak. 103 gündür açlık grevleri sürüyor. Talepleri yerine getirilsin. Devlet görüşmeler yapsın istiyoruz. Hapislerde ölümler gelmesini istemiyoruz. Bütün anneler el ele barış ve adalet getirelim. Kimse demesin Kürt anneleri ağlasın. Asker ve gerilla annelerinin gözyaşları aynıdır" şeklinde konuştu.

HDP'nin 25 ve 26'ıncı dönem Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de Newroz'a ilişkin şunları söyledi: "Tüm halkımızın Newroz'unu kutluyorum. Ortadoğu halkları açısından önemli bir gündür. Baharın gelişi ve yeniden dirilişin anlamına gelen bir bayramdır. Kürtler için ulusal bir bayramdır. Ulusal bayram havasıyla kutluyorlar. Newroz'un özgürce, kardeşçe kutlanması için çok büyük bedeller ödenmiştir. Kürtler açısından mitolojik bir tarihi vardır Newroz'un. Demirci Kawa'nın Dehak'a karşı baş kaldırısı anlamına gelmektedir. Kürtler açısından dönemin Dehak'ına karşı direnişin, mücadele ruhunu oluşturmaktadır. Böyle bir anlam biçiyoruz Newroz'a. Newroz aynı zamanda barışın, demokrasinim, özgürlüğün simgeleşmiş halidir. Kendi renkleriyle, zılgıtlarıyla, halaylarıyla coşkulu bir Newroz kutlaması vardır."

HDP'Lİ VEKİLLER NEWROZ ATEŞİ YAKILDIKTAN SONRA HALAY ÇEKTİ  

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da İstanbul kutlamasına bir mesaj gönderdi. Demirtaş mesajında, "Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Newroz direnişini selamlıyorum. Newroz direnişi kutlu olsun" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, barış anneler ve HDP milletvekilleri Newroz ateşi yakıldıktan sonra halay çekti.

Kaynak: Gazete Duvar