30 Mart 1972'de Tokat'ın Kızıldere Köyü'nde güvenlik güçlerince öldürülen Türkiye'de devrimci hareketin sembol isimlerinden Mahir Çayan ve 9 arkadaşı, mezarları başında anıldı.

Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma törenine; Cumhuriyet Halk Partisi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Kaldıraç, Devrimci 68'liler, Devrimci Gençlik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Halkevleri, Devrimci 78'liler Federasyonu ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'ndan (SGDF) temsilciler katıldı.

Antep 78’liler Meclisi üyeleri de, Mahir Çayan ve 9 arkadaşının öldürülmesinin 46’ncı yıldönümünde basın toplantısı düzenledi.

HDP Antep İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısına SYKP, HDP ve DBP İl, ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın toplantısında konuşan 78’liler Meclisi Sözcüsü Mehmet Harman, Kızıldere’de hayatını kaybedenlerin aileleri ve devrimci kamuoyunun yıllardır bekledikleri soruların yanıtlanmadığını belirterek, “Kızıldere katliamının bütün gerçekliğiyle açıklanmasını istiyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA ANMAYA İZİN VERİLMEDİ

Katliamda yaşamını yitiren devrimciler için İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde yapılmak istenen anma polis engeli nedeniyle gerçekleşemedi.

İstanbul Valiliği tarafından daha önce izin verilen açıklama için 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi meydana geldi.

Polisler açıklamanın İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığını bildirdi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı gerekçe gösteren polis, 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan’ı gözaltına aldı.

Açıklamaya izin verilmemesinin ardından 78’liler Girişimi yapmak istedikleri açıklamayı yazılı olarak yaptı.

KIZILDERE'DE NE OLMUŞTU?

12 Mart 1971 muhtırasının ardından yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını edilmesini engellemek isteyen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyeleri, NATO Radar Üssü'nde görevli ikisi İngiliz, biri Kanadalı 3 teknisyeni kaçırdı.

Grubun lideri, THKP-C kurucularından Mahir Çayan'dı.

Güvenlik güçleri 30 Mart 1972'de 11 eylemci ve 3 rehinenin bulunduğu köyün muhtarının evini kuşattı.

Teslim olmayacaklarını söyleyen Mahir Çayan, eve makineli tüfeklerle açılan ateş sonucu öldürüldü.

Daha sonra diğer 10 eylemci ve 3 rehinenin de öldükleri açıklandı.