Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bulunan toplu mezarların uygun olarak açılması, gömülme hakkının engellenmesi, mezarlıkların tahrip edilmesi, cenazelerin İstanbul Kilyos’taki gibi insanlık dışı bir uygulama ile gömülmesi konularını gündemine alması ve gerekli çalışma yürütmesi için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe verdi.

Koçyiğit, verdiği dilekçede bu konuda alt komisyon kurulmasını ve aktif bir şekilde çalışma yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. 

‘MİNNESOTA PROTOKOLÜNE UYGUN ŞEKİLDE AÇILMALI’

Dilekçede, Mardin Dargeçit’e bağlı Akyol Kırsal Mahallesi’ne bağlı Gulbiş Mezrasındaki bir mağarada toplu mezar bulunduğu hatırlatıldı. Toplu mezarın Türkiye’nin çekinceli imza koyduğu Minnesota Protokolü’ne uygun olarak açılması ve bağımsız bir uzman heyetin hazır bulunması gerektiği belirtilen dilekçede, “Türkiye, her ne kadar bu protokole çekince koysa da toplu mezarlıkların hukuka ve tıbbi standartlara uygun olarak açılması insan haklarının gereğidir” denildi.

İSTANBUL’DA KALDIRIMA GÖMÜLEN CENAZELER

Dilekçede, 19 Aralık 2017 tarihinde Bitlis’in Yukarı Ölek (Oleka Jor) kırsalında bulunan Garzan Mezarlığı’ndan kepçeyle kazılarak çıkarılan cenazelerin, İstanbul Kilyos’ta kaldırıma gömülmesine de değinildi.

Dilekçede, “Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazeler, usulüne uygun defnedilmemekle beraber; hiçbir hukuka, ahlaka ve vicdana sığmayan bir muameleye tabi tutulmuştur. Benzer şekilde çatışmalarda yaşamını yitirenlerin mezarlıklarına yönelik saldırılar ve tahribatlar da her geçen gün artarak devam etmektedir. Cenazelere, mezarlıklara saldırılar, bir mezara sahip olmama, gömülme hakkının engellenmesi gibi birçok alanda, her gün hak ihlaller yaşanmaktadır. Cenazeler ve mezarlıklar tüm medeniyetlerde ve ideolojilerde siyasi çıkarlara alet edilmeyecek ve intikam alınmayacak kadar kutsaldır” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı