İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 2-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 9. Internet Ungovernance Forum’a (İnternet Yönetişim Forumu) dünya çapında 2000 katılımcı bekleniyor.

Ancak temel hak ve özgürlüklerin, açıklığın, bütünlüğün ve ağ tarafsızlığının İnternetin yapı taşları olarak kalmasını isteyenler bu forumda internetin temel sorunlarının yeterince gündem olamadığını ifade ederek alternatif olarak düzenlenen başka bir forumda buluşacaklar. 4-5 Eylül’de Alternatif Bilişim Derneği tarafından yine İstanbul’da düzenlenecek olan Internet Ungovernance Forum’da biraraya gelecekler.

INTERNET GOVERNANCE FORUM (IGF) İLE EŞ ZAMANLI

IGF 2014 için Dünya’nın dört bir yanından önemli isimler Türkiye’ye gelecek. İnternet Yönetişimi Forumu’nda, internetin sürdürülebilirliği, güvenliği, istikrarı ve kalkınmaya etkisi temel başlıklar olacak.

image

İNTERNETİN EN TEMEL SORUNLARI YETERİNCE ELE ALINMIYOR ELEŞTİRİSİ

Ancak IGF’in İnternetin en temel sorunları olan, ‘sansür’, ‘merkezileştirme çabaları’, ‘izlenmesi’ gibi başlıkları ele almıyor olması eleştiri konusu. IGF hakkında yapılan en temel eleştirilerden biri ise Türkiye’de yapılmasına rağmen Türkiye’de İnternet üzerindeki baskı ve denetimin hak ettiği kadar konuşulmuyor olması.

image

ALTERNATİF FORUM

İki bine yakın katılımcının gelmesi beklenen etkinlikte bu başlıkların konuşulmuyor olmasının eksiklik olarak niteleyen Alternatif Bilişim Derneği ise IGF’in bıraktığı bu eksiklikleri tamamlamak için alternatif Internet Ungovernance Forumu düzenleme kararı aldı. Forum düzenleyicileri amaçlarını “İsteğimiz, internetin şu an sahip olduğu ciddi problemler hakkında konuşmak, bunları nasıl çözeceğimizi bulmak ve eyleme geçmek için bir yol çizmek” olarak özetliyor.

FORUM İÇİN SİTE AÇILDI

Forum için açılan https://iuf.alternatifbilisim.org sitesinde IGF’in ‘çok paydaşlı yapısı’nın yarattığı dezavantaja “internetin sahip olduğu problemlerin çoğunun asıl müsebbibi olan devlet ve şirketler IGF’de gereğinden fazla temsil edilmekte” diyerek dikkat çekiliyor.

İNTERNET YÖNETİŞİMİNİN YARATTIĞI SORUNLAR

Sansür ve ifade özgürlüğü, gözetim ve mahremiyet, aşırı ticarileşme ve süper tekeller, korumacı, yasakçı, muhafazakar yaklaşımların hayati sorunlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada Türkiye’de de tanık olunan korkunç gelişmelere dikkat çekiliyor.

İnternetin sorunlarının sadece teknoloji kaynaklı görülemeyeceği belirtilen etkinlik açıklamasında “Bizler bu problemleri internet ve diğer dijital altyapıların bütünleşmiş olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamlardan bağımsız olarak değerlendirmiyoruz. Bizler interneti toplumumuzun, şehirlerin, eğitimin, sağlığın, iş, medya, iletişim, kültür ve günlük aktivitlerin temel altyapısı olarak yeniden yapılandırmak istiyoruz” vurgusu yapılıyor.

ETKİNLİK DAYANIŞMAYLA KISA SÜREDE ÖRGÜTLENDİ

Özgür ve eşit bir internet için dayanışma ağlarının yaratılmasının önemi etkinliğin örgütlenme sürecinde de açığa çıktı. Alternatif Bilişim Derneği’nin ön ayak olduğu etkinlik bilişim alanındaki dünya çapında birçok prestijli örgütün de desteğini aldı. İki gün sürecek etkinliğin en temel konuları ‘Gözetim, Sansür ve İfade Özgürlüğü, Alternatif Medya, Ağ Tarafsızlığı, Sayısal Bölünme, yönetişim ve teknik çözümler’ olarak belirlendi.

ETKİNLİK İÇİN BAĞIŞ KAMPANYASI SÜRÜYOR 

Kolektif bir biçimde örgütlenmeye çalışılan Internet Ungovernance Forumu’nda temel önemdeki bazı harcamaları karşılamak için bir de Indiegogo bağış kampanyası başlatıldı. Çeviri ve bazı baskı maliyetleri için ihtiyaç duyulan 2400 Amerikan Doları’nın toplanması için başlatılan kampanyada son 9 güne girilirken ihtiyaç duyulan meblağın yaklaşık yüzde 75’i toplandı. Kampanyaya katılmak için şu linke gidebilirsiniz. https://www.indiegogo.com/projects/internet-ungovernance-forum

ETKİNLİK TASLAK PROGRAMI

Ayrıca henüz son halini almamış olan etkinliğin taslak programına şu adresten ulaşabilirsiniz: https://iuf.alternatifbilisim.org/index-tr.html#program

İnternet Ungovernance Forum’da Türkçe ve İngilizce dillerinde simultane çeviri yapılacak. Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde 4-5 Eylül düzenlenecek olan etkinlik için [email protected] adresine elektronik posta atmak gerekiyor.

Etkinlikle ilgili gelişmeler https://iuf.alternatifbilisim.org/index-tr.html adresinden, Alternatif Bilişim Derneği’nin @altbilisim hesabından ve #ungovForum etiketinden takip edilebilir.

Kaynak: Dokuz8haber / İstanbul