12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın güvenlik güçlerince katledilmesine ilişkin bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle 10 ay hapis cezasına mahkûm edilen avukat Eren Keskin ile dayanışmak için İstanbul’da bugün bir eylem düzenlendi.

İstanbul LGBTİ Derneği ve Hevi LGBTİ’nin düzenlediği dayanışma eylemine, İnsan Hakları Derneği üyeleri ve Cumartesi Anneleri de katılarak destek verdi.

Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemde, “Eren Keskin yalnız değildir! Aynı suçu işliyoruz ve kendimizi ihbar ediyoruz” yazılı pankart açıldı.

Uğur Kaymaz’ın babasıyla birlikte güvenlik güçleri tarafından Mardin’de öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip” dediği için 301. maddeden yargılanan avukat Eren Keskin’e verilen 10 ay hapis cezasını protesto eden grup adına konuşan İstanbul LGBTİ Derneği temsilcisi Ebru Kırancı, “Eren Keskin’i irademiz kabul ediyor ve kendimizi ihbar ediyoruz” dedi.

301. MADDE DEVLETİN LİNÇ KAMPANYASI İÇİN KULLANILIYOR

Kırancı, Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin eril yargı tarafından sıklıkla kullanıldığını belirterek, “Bu madde ifade özgürlüğünü doğrudan ve kabul edilemez bir biçimde kısıtlıyor ve devlet tarafından örgütlenen linç kampanyalarında kullanılıyor” dedi.

Hrant Dink’in katledilmesine ve muhalif pek çok kesimin tutuklanmasına neden olan bu maddenin şimdi de Eren Keskin’i hedef aldığı belirtilen açıklamada, “Haksızlığın, hukuksuzluğun, düzmece iddianamelerin ve polis fezlekelerinin ne demek olduğunu çok iyi bilen biz LGBTİ’ler kurulan bu tezgâhı görüyor ve susmuyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Türklük dediğiniz kavram eleştirmekle aşağılanmaz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türklük; ilan ettiğiniz sokağa çıkma yasaklarıyla, ev baskınlarında katlettiğiniz kadınlarla, ağır tahrik ve iyi hal indirimleriyle, önlemediğiniz, göz yumduğunuz Amed, Suruç ve Ankara katliamlarıyla, katilini yakalamadığınız trans arkadaşlarımız Nilay ve Alev’in, buzlukta bekletilen Cemile’nin bedeniyle, yolladığınız tırlar dolusu silah ile beslediğiniz IŞİD, Sultan Murat Tugayları, Ahrar Şam ve El Nusra gibi çete örgütleri ile aşağılanır.

Düşüncenin suç sayılamayacağına inanan LGBTİ’ler olarak, Eren Keskin’i irademiz kabul ediyor ve kendimizi ihbar ediyoruz.”

Açıklamada, avukat Eren Keskin ile dayanışma amacıyla imzaya açılan ve 17 Aralık 2015 Perşembe günü Adalet Bakanlığı’na gönderilecek olan dilekçeyle “suça” ortak olma çağrısı yapıldı.

“DÜŞÜNCE SUÇ SAYILAMAZ”

Bakanlığa gönderilecek olan dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Avukatımız, insan hakları savunucusu Eren Keskin, Uğur Kaymaz isimli bir çocuğun devlet güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle TCK 301. maddesi gereğince 10 ay hapis cezasına mahkûm oldu.

Bizler, düşüncenin suç sayılmayacağına inandığımızdan, Eren Keskin’in söylediği sözlerin altına imza atıyor ve tekrarlıyoruz.

Düşünceyi ifade özgürlüğü uluslararası sözleşmelerle teminat altına alındığı halde, böyle bir cezanın verilmiş olmasını kınıyoruz.”