Emniyet Genel Müdürlüğü’nün korona virüsü hakkında halkı korkuya sevk eden paylaşım yapanlar hakkında inceleme başlatılacağını duyurması sonrası İstanbul Tabip Odası (İTO) da açıklama yayınladı.

Korona virüsünün iç güvenlik değil, halk sağlığı sorunu olduğu belirtilen açıklamada “Sosyal medyada paylaşım yapanların takibe alınması, çözüme katkı sağlamaz” denildi.

İstanbul Tabip Odası’nın “Korona virüsleri de mi tutuklayacaksınız?” diye sorduğu açıklamada, “Korona virüsü (Covid-19) salgını toplumumuzda büyük bir endişeye yol açmış durumda. Özelikle sınır komşularımız İran ve Yunanistan’da da korona virüsü görülürken Türkiye’de şimdiye kadar korona virüsü pozitif vaka bildirilmemesi bu endişeyi daha da arttırıyor. Bizatihi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Türkiye’de Covid-19 hastası tespit edilmediğine dair yaptığı açıklamalar ise ne yazık ki insanları tatmin etmiyor ve toplumdaki endişe ve panik halini gidermiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasını hayret ve şaşkınlıkla karşıladık. Öncelikle hatırlatırız ki; Covid-19 bir iç güvenlik sorunu değil, bir halk sağlığı sorunudur! Sağlık Bakanlığı dururken korona virüsüyle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne havale etmek “akil tutulması” bile diyemeyeceğimiz bir gaflet ve dalalet halidir” denildi.

‘VİRÜSE KARŞI ÖNLEM KAMUOYU DENETİMİNE AÇILMALI’

Bu uygulamanın “Türkiye de korona virüsü pozitif vakalar var ama gizleniyor” iddialarının daha da yaygınlaşmasına yol açacağını belirten İTO, “Siyasi iktidar böyle bir yola tevessül edeceğine öncelikle Sağlık Bakanı’nın, il sağlık müdürlerinin açıklamalarının, sözlerinin toplumda niçin bu kadar itibarsız karşılandığını; bırakın endişeyi gidermeyi, niçin bir nebze bile azaltmadığını sorgulamalıdır. Bunun yanında Türkiye’de korona virüsüne karşı alınan önlemleri, yapılan çalışmaları bir an önce başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütlerinin, kamuoyunun denetimine açmalı, hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şeffaflıkla yürütmelidir Muhalefeti bastırmak, toplumu susturmak için gazetecileri, yazarları, siyasetçileri tutuklamayı alışkanlık haline getirenler bilmelidir ki, dünyanın hiçbir ülkesinde Covid-19’la aynı yöntemlerle mücadele etmek mümkün değildir” dedi.