İstanbul Film Festivali, "Bir Gerilla Belgeseli: Bakur (Kuzey)"un Kültür Bakanlığı tarafından sansürlenmesinin ardından, dün gerçekleşen gösterim iptallerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, "Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz," dedi.

İstanbul Film Festivali’nin dün gerçekleşen gösterim iptallerini takiben düzenlediği basın toplantısında konuşan festival direktörü Azize Tan, Bakur filminin yapımcısının dün yaptığı "sansüre karşı  dayanışma çağrısını" destekleyenleri desteklediklerini belirterek şunları söyledi:

"Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 2004 yılından bu yana yürürlükte. Yönetmelik gereği Türkiye’de üretilen filmlerin festivallerde gösterilebilmesi için kayıt tescil belgesine sahip olmaları gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV’ye bir yazı gönderildi. Bu yazıda festivalde Türkiye’de üretilen, kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin gösterilmesi halinde yaptırım uygulanacağı hatırlatıldı. İstanbul Film Festivali yönetmeliği uyarınca festivale başvuran filmlerden bu belge talep edilmiyor. Bu yaşananların, sinema endüstrisinin mustarip olduğu sorunları çözmek için bir fırsata dönüşmesini umuyorum. Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz. Bu problemi sektörün tüm aktörleriyle dayanışma içinde çözebileceğimize inanıyorum."

ROLF de HEER: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI

Festival'in uluslararası jüri başkanı Avusturyalı yönetmen Rolf de Heer ise  "Uluslararası Yarışma Jürisi ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak gördüğü bu hadise nedeniyle festivalden çekilmiştir," dedi.

DEMİRKUBUZ: KARAR SİYASİ

Festival'in bu seneki Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanı olan yönetmen Zeki Demirkubuz ise, "Filmin yasaklanmasına çok önceden karar verilmiş. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum," diye konuştu. (Demokrat Haber)

* Açıklamalar, İstanbul Film Festivali'nin resmi Twitter hesabı olan @ist_filmfest'ten alınmıştır.