İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1982 yılında bir sinema haftası olarak başlayan, İstanbul’un en uzun soluklu sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, 2016 yılında 35. yaşını kutlayacak.  Festival, 7-17 Nisan arasında gerçekleşecek. Türkiye yapımı uzun ve kısa metrajlı tüm filmlerin başvurusu için son gün ise 29 Ocak.


Festival dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, yeni keşiflerden başyapıtlara iz bırakan filmler; yönetmen ve oyuncuların katılımı, söyleşiler, özel gösterimlerle dolu bir program hazırlığında.

FİLMLERİN SAYISI ARTIYOR

Uluslararası Altın Lale Yarışması, festivalin ilk günkü gösterimleriyle başlayacak ve festival boyunca sürecek. En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere 9 ayrı dalda yarışacak filmlerin sayısı da artıyor Altın Lale için bu yıl 16 film yarışacak. Ödüller 15 Nisan Cuma akşamı yapılacak törende sahiplerini bulacak.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü, Ulusal Belgesel Yarışması, FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. FACE için yarışacak filmlerin seçkisi bu yıl ilk kez tek bir bölümle kısıtlı kalmadan festival programının tümü göz önüne alınarak oluşturulacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden bir diğeri ise Ulusal Kısa Film Yarışması. Jüri üyelerinin seçeceği bir filme En İyi Kısa Film dalında ödül verilecek. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) de yarışan kısa filmlerden birine ödül verecek.

Başladığından bugüne bağımsız sinemaları destekleyen İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’da Atlas, Beyoğlu ve Fitaş (iki salon) sinemaları, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Ortaköy’de Feriye Sineması ve Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) olmak üzere 9 ayrı salonda yapılacak.