Nobel ödüllü Alman yazar, 84 yaşındaki Günter Grass, "Söylenmesi gerekenler" başlıklı şiirinde İsrail'i, Almanya'nın desteği ile dünya barışını tehdit etmekle suçladı. İsrail'e yeni bir denizaltı göndermeyi planlayan Almanya'ya İran halkının yok edilmesine suç ortağı olabileceği eleştirisinde bulundu. Şiir, Almanya ve Avrupa'da büyük yankı uyandırdı.

 

Günter Grass, "Söylenmesi gerekir?" isimli şiirle İran ile İsrail arasında çıkabilecek savaşın dünyayı tehdit edeceği uyarısında bulundu. Grass'ın "İsrail, zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor" ifadesi ise İsrail'i çok kızdırdı.

 

Almanya'nın yaşan en ünlü edebiyatçısı Günter Grass, son dönemlerdeki sessizliğini "Ne söylemem gerekiyor" şiiriyle bozdu. İsrail'in İran'a karşı aldığı savaş tutumunu sert şekilde eleştiren 84 yaşındaki Grass, Almanya'ya ağır suçlamalarda bulundu. Almanya'nın İsrail'in nükleer savaş planına savaş denizaltıları sevkiyatıyla desteklemesini kınayan Grass'ın şiirdeki şu ifadeleri dikkat çekti:

 

"Yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle Niçin şimdi bunları söylüyorum;

 

Nükleer güç İsrail, zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor?

 

Yarın çok geç olacağından dolayı bunun söylenmesi gerekiyor;

 

Çünkü, biz Almanlar zaten yeterince suçlu bir geçmişe sahibiz.

 

Bir silah sevkiyatçısı olabiliriz.

 

Bu suça ortaklığımızı kötü bahanelerle niçin silemeyeceğimiz önceden görülebiliyor."

 

"Söylenmesi gerekir" isimli şiirin Almancası "Süddeutschen Zeitung", İtalyancası ise "La Republica" gazetesinde yayınlandı. Şiirinde İran ve İsrail'in nükleer potansiyellerini uluslararası kontrole açık tutmalarını isteyen Grass'a en sert tepki Almanya Yahudi Cemaati'nden geldi.

 

ŞİİRİ ALMAN HÜKÜMETİ DE BEĞENMEDİ!
İsrail'in değil, İran'ın dünya barışını tehdit ettiğini savunan cemaatin başkanı Dieter Graumann, dünyaca ünlü yazar ve şairin Yahudi halkından özür dilemesi gerektiğini söyledi. Tahran rejiminin halkına baskı yaptığını ve "uluslararası terörizme" destek verdiğini savunan Graumann "Grass, Ortadoğu'daki durumu analiz etmekten uzaktır" dedi.

 

Şiire tepki gösteren bir başka isim ise hükümet partisi CDU'nun Federal Meclis'teki Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz oldu. Şiiri beğenmediğini söyleyen Polenz "Grass büyük bir şair fakat siyasetten anlamıyor. Çünkü İsrail değil, İran suçlu" dedi.

 

1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Günter Grass, ilk olarak 1959 yılında kaleme aldığı "Teneke Trampet" adlı romanıyla büyük ilgi gördü. Aynı zamanda demokrasi ve barış mücadelesinin önemli isimlerinden biri olan Grass’ın, 2006 yılında da 17 yaşındayken Nazi subay birlikleri SS üyesi olduğu ortaya çıkmış, uzun süre gündemde kalmıştı. Nazi geçmişini itiraf ederek, 17 yaşında Hitler'in SS birliklerine katıldığını açıkladı.

 

GRASS’A ELEŞTİRİ

Almanya'nın Essen kentinde yayımlanan Westdeutsche Allgemeine Zeitung, şunları yazdı:

"Görüşleri skandal niteliğinde ve antisemitist. Çünkü İsrail'in siyasetini eleştirenlerin antisemitist diye susturulduğu suçlamasında bulunuyor. Ama sadece antisemitistler bu iddiada bulunur. İsrail'in politikalarıyla ilgili en sert tartışmaların yürütüldüğü yer İsrail'in kendisidir. Grass, İsrail'in İran'ı tehdit ederek dünya barışını tehlikeye attığını iddia ediyor. Oysaki tam aksi doğru. İran lideri, sadece Yahudi Soykırımı'nı inkar etmekle kalmıyor, aynı zamanda İsrail'i haritadan silmek istiyor. Grass ise bunu görmezden geliyor. Grass'ın, Batı'yı ikiyüzlülükle suçlaması da tahammül edilebilir gibi değil. Acaba eski Nazi birlikleri mensubu Grass on yıllar boyunca kendi sergilediği ikiyüzlülük konusunda ne diyecek? İsrail'in politikalarında eleştirecek çok şey var. Ama İsrail, aslında sadece kendi geçmişiyle hesaplaşıyor gibi görünen Grass gibi birinin eleştirisini hak etmiyor."

 

GRASS'I SAVUNAN YORUM

Offenburger Tageblatt gazetesi ise Grass'ı savunan yazısında ünlü yazarın İsrail'i eleştirdiği için ya da İran ile nükleer gerilimin tırmanması hoşuna gitmediği için "Antisemitist" gösterilemeyeceğini vurguladı. Gazete, "İsrail'in nükleer potansiyelinin de uluslararası alanda kontrol edilmesi gerektiğini söylediği için mi? Bir şiirin yol açtığı şu tartışma kötü bir şaka gibi. Ama gerçekten de tipik bir Alman refleksi. Savaşın üzerinden 67 yıl geçmesine rağmen İsrail'e açık eleştiride bulunmak bir tabunun kırılması anlamına geliyor. Ama Almanların geçmişi ve Yahudi Soykırımı susmak için bir neden olmamalı. Tam tersine: Bu geçmiş, hoş görülemeyecek şeyler olmaya başladığında sesini yükseltme yükümlülüğü getiriyor" diye yazdı.