İsrail'de Netanya kentinin Kfar Vitkin kasabasında bulunan bir restoran, insanları barışa teşvik etmek için bir kampanya başlattı.

Restoran yönetimi, aynı masada hem Yahudi, hem de Arap müşterilerinin oturması durumunda hesabın yüzde 50'sinin silineceğini duyurdu. Şalom gazetesi yazarı Karel Valansi olayı Sputnik’te değerlendirdi.

Uygulama hakkında Times of Israel adlı internet sitesine açıklama yapan restoran müdürü Kobi İsrail’de bir restoran, insanları barışa teşvik etmek için kampanya başlattı “Humus bu insanları bir araya getirebiliyorsa, barış eninde sonunda olacaktır” dedi.

Murat Cengizer Sputnik’te yer alan haberine göre, RS FM’de yayınlanan Günaydın Türkiye programına konuk olan Şalom gazetesi yazarı Karel Valansi, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen iç karartan çatışma haberlerinin geldiği bir ortamda böyle bir girişimin insanlara ferahlama hissi verdiğini söyledi.

'BARIŞIN ANAHTARI, DİYALOG'

Valansi, Netanya'da ‘Bizde Araplar yemek yemez, bizde Yahudiler de yemek yemez. Burada insanlar yemek yer’ sloganını kullanan restoranın verdiği mesajın çok ciddi anlamlar barındırdığına dikkat çekti:

"Birileri barış için bir şeyler yapıyor. Lokantanın yaptığı da bu. Belki çok küçük bir adım gibi görülebilir ama öyle değil. Çünkü bu girişim diyalog ortamını sağlamaya çalışıyor. Diyalog da bir arada yaşamanın, barışın anahtarı. Dolayısıyla, bu çok güzel bir girişim.”

Habere verilen tepkilerin ise düşündürücü olduğunu söyleyen Valansi,  böyle bir haberde dahi insanların barışa olan inançlarının yitip gittiğini görmenin mümkün olduğunu belirtti:

"Sosyal medyada aynı masada yenen yemeğin 'katlanma bedeli' olduğunu söyleyenler var. İsrail'de, Ortadoğu'da beraber yaşamak isteyen milyonlarca insan da var. Biz İsrail ile Filistin'de sadece acı ve kan görüyoruz ama orada başka bir yaşam da sürüyor.”

'TÜRKİYE VE İSRAİL ARASINDA BENZERLİKLER VAR'

Valansi, ‘İsrail'de yaşanan terör merkezli siyasi havayı Türkiye'ye benzetiyor musunuz?’ sorusunu ise "Benzetmeyi doğru bulmuyorum, çünkü her ülkenin kendi dinamikleri var" sözleriyle yanıtladı.

“Sorunlara farklı perspektiflerden bakmak lazım” diyen Valansi, iki ülke arasında ‘dikkat çeken’ ortak noktalara da şöyle değindi:

"İki tarafta da uzun süreli iktidarlar var. İki ülke de kendi iç meselelerine öncelik verdi, hatta iç politika perspektifiyle dış politika yürütmeye çalıştı. Kendi sınırlarındaki Ortadoğu yanarken, barış görüşmelerinden uzaklaştı. Bu bakımdan İsrail ile Türkiye arasında benzerlikler var ama iki ülkenin kendi içlerinde dinamikleri çok farklı.”  şeklinde konuştu.