Başsavcılık, Başbakan Benyamin Netanyahu hakkında rüşvet, sahtekarlık ve görevin kötüye kullanılması suçlamalarından iddianame açıkladı.

İsrail'in en uzun süre görevde kalan Başbakanı unvanına sahip Benyamin Netanyahu, bu yılı üst üste iki erken seçime gidip hükümeti kuramamasının ardından hakkında iddianame açıklanmasıyla kapatıyor. 

Eşi Sara ile birlikte sayısız yolsuzluk skandalına gömülmüş Benyamin Netanyahu hakkında Başsavcılık tarafından rüşvet, sahtekarlık ve görevin kötüye kullanılması suçlamalarından iddianame açıklandı.

YASAL BELİRSİZLİK VAR

Bu gelişme, Netanyahu'nun dokunulmazlığının ne olacağı, başbakan sıfatıyla yargılanıp yargılanamayacağı ya da başbakan kalıp kalamayacağı sorularını da beraberinde getirdi.

Her halükarda davanın açılmasının aylar alacağı belirtiliyor.

Ayrıca Netanyahu mahkemede yargılanmak yerine savcılıkla anlaşmaya varma yoluna da gidebilir.

Rüşvet 10 yıla kadar hapis ve/ya para cezası, sahtekarlık ve görevin kötüye kullanılması 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

NEYLE SUÇLANIYOR?

Başsavcı Avichai Mandelblit, bugünkü açıklamasında Netanyahu hakkındaki iddianameyi 1000, 2000, 4000 diye adlandırılan soruşturma dosyalarına dayandırdı. 

Dosya 1000, Netanyahu ile eşi Sara'nın Hollywood yapımcısı, İsrail vatandaşı Arnon Milchan ve Avustralyalı milyarder iş insanı James Packer'dan kabul ettiği 283 bin dolar değerinde puro, şampanya, mücevher ve uçak bileti gibi hediyeleri içeriyor. 

Dosya 2000, Netanyahu'nun İsrail'in en çok satan gazetesi Yedioth Ahronoth'un sahibiyle vardığı ve kendisi hakkında iyi yayın yapması karşılığı rakip gazetenin büyümesini engelleyecek yasa çıkarmayı vaat ettiği anlaşma.

Dosya 4000, Netanyahu'nun bir numaralı telekomünikasyon şirketi Bezek'e, şirketin eski CEO'sunun kontrol ettiği haber sitelerinde kendisi ve eşi hakkında olumlu yayın yapılması karşılığı regülasyon kıyağı geçmesiyle ilgili. 

MEDYA PATRONLARINA DA DAVA

Dolayısıyla Yedioth Ahronoth'un sahibi ve Bezek'in eski CEO'su da iddianamede resmen suçlandı.

Netanyahu çifti hakkında 2016-2018 arasında açılan yolsuzluk soruşturmalarının adları şöyle: Dosya 1000, Dosya 1270, Dosya 2000, Dosya 3000, Dosya 4000.

Sara Netanyahu hakkındaki Dosya 1270'nin kapatılmasını tavsiye eden polis, Almanya'dan denizaltı satın alınmasıyla ilgili suçlamaları içeren Dosya 3000'ü kapatırken, diğer üç dosyayı Başbakan hakkında dava açılması önerisiyle başsavcılığa göndermişti.

Kaynak: Sputnik