İspanya Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye kökenli Alman yazar Doğan Akhanlı’nın Türkiye’ye iade edilmeyeceği belirtildi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya de Santamaria, Akhanlı’nın iadesini isteyen Türkiye’ye ret yanıtı verdi.

Akhanlı için İsveç vatandaşı gazeteci-yazar Hamza Yalçın adli kontrol şartıyla salıverilmesiyle aynı gerekçelerle iadeye kapıyı kapattıklarını belirten Santmaria, İspanya yasalarında mültecilerin sınır dışı edilmediğini de sözlerine ekledi.

Akhanlı, 20 Ağustos’ta tatil için gittiği İspanya’da Türkiye’nin talebi ile gözaltına alınmış, ancak vatandaşı olduğu Almanya’nın devreye girmesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bir hafta sonra Interpol, Akhanlı hakkındaki kırmızı bülteni silmiş ve Türkiye’ye gereksiz bültenler çıkarmama çağrısında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Türkiye kökenli Alman yazar Doğan Akhanlı, 19 Ağustos’ta tatil için bulunduğu Granada’da gözaltına alınmıştı. Interpol’ün kırmızı listesinde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Akhanlı, bir gün sonra Madrid’deki nöbetçi mahkeme tarafından adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Ancak Akhanlı hakkında nihai karar verilene kadar Akhanlı’nın İspanya’yı terk etmesi yasaklanmıştı.

Akhanlı’nın Türkiye'nin talebi ile İspanya’da gözaltına alınması Almanya’da tepkiyle karşılanmış, Alman siyasiler İspanya’ya Akhanlı’nın Türkiye’ye iade edilmemesi çağrısında bulunmuştu.

1991 yılından bu yana Almanya'da yaşayan yazar Akhanlı sadece Alman vatandaşlığına sahip bulunuyor.

Akhanlı 1984 yılında Türkiye Devrimci Komünist Partisi'ne (TDKP) üye olduğu gerekçesi ile tutuklanmış, 1985-1987 yılları arasında İstanbul'da askeri cezaevinde tutulmuştu. Akhanlı, 2010 yılında hasta olan babasını ziyaret için İstanbul’a gittiği sırada, 1989 yılında bir kişinin öldüğü döviz bürosu soygununa katıldığı iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konmuştu. Akhanlı hakkındaki davadan 2011 yılında beraat etmiş, ancak 2013 yılında Yargıtay kararı bozmuş ve bunun üzerine Akhanlı hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası istemiyle yeniden dava açılmıştı.

(Kaynak: Deutsche Welle)