Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) Yunanistan’daki seçim zaferiyle birlikte iktidar olmasının ardından benzer bir durumun da İspanya’da yaşanması söz konusu.

İspanya’da yapılan kamuoyu yoklamalarında oylarının giderek hızla yükseldiği görülen sol ittifak Podemos, şu an ikinci parti durumunda. Kasım ayında yapılacak seçimlere kadar Podemos’un büyük olasılıkla birinci parti olacağı ifade ediliyor.

BİRİNCİYLE FARK AZ

İspanyolca 'Podemos', yani ‘Yapabiliriz' hareketinin oylarının giderek artmaya devam ettiği belirlendi.

BirGün'deki habere göre, İspanyol araştırma kurumu CIS'in son anketine göre Podemos ülkenin ikinci partisi konumunda.

Anket sonuçları, Podemos'un oyların yüzde 23,9'unu alabildiğini gösteriyor. İktidardaki Başbakan Mariano Rajoy'un 'Halk Partisi' PP, 2011'deki seçimlerde yüzde 44,6 ile sandıktan çıkmıştı. Ancak son ankete göre oyların ancak yüzde 27,3'ünü alabiliyor. Podemos'un oylarını almasından dolayı Sosyalist Parti PSOE de yüzde 22,2 ile üçüncü sıraya geriledi. 2011'deki seçimlerde PSOE yüzde 28,7 oranında oy almıştı.

SEÇİMLER KASIM AYINDA

Başkent Madrid'de geçen cumartesi günü Podemos tarafından düzenlenen mitinge, polisin verdiği bilgilere göre 100 bin kişi katıldı. Partiden verilen bilgiye göre ise ‘Değişim Yürüyüşü’ adı verilen eyleme 300 binden fazla kişi katıldı. İspanya'da genel seçimler Kasım ayında yapılacak.

Ocak ayında 'El Pais' gazetesi tarafından yapılan ankete göre Podemos birinci sırada yer alıyordu. Bu ankete göre partinin oy oranı yüzde 28,2 olarak tespit edildi, PP ise yalnızca yüzde 19,2 alabildi. Sosyalist Parti’nin oy oranı ise yüzde 23,5 olarak belirlenmişti.