İspanya’nın Puente Genil ve La Roda de Andalucia kent meclisleri, 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar tasarılarını oybirliğiyle kabul etti.

Kent konseylerinde yer alan tüm siyasi temsilcilerin hemfikir olduğu belirtilen karar tasarıları, kent meclisleri gündemine de getirilerek 5 Nisan 2016’da kabul edildi.

Konuya ilişkin olarak Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kabul edilen tasarılarda Ermeni Soykırımı konusunda Türkiye’nin sürdürdüğü inkârcılığın kınandığı belirtilirken, İspanyol yerel ve merkezi yönetimlerinin kabul edilen tasarıları örnek alarak Türkiye’ye çağrıda bulunmaları teşvik ediliyor.

Puente Genil ve La Roda de Andalucia belediye başkanları konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, kabul edilen kararların önleyici niteliğine dikkat çekerek, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığını ve siyasi olarak da ele alınmaları gerektiğini ifade etti.

İspanya’da Bask bölgesel yönetimi, Navarra Eyalet Meclisi, Burjassot Kent Meclisi, Katalonya ve Balear Adaları da dahil olmak üzere, beş yerel yönetim Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle geçen yıl 1915’te insanlığa karşı işlenen suçu kınayarak Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımıştı.

Puente Genil ve La Roda de Andalucia kent meclislerinin kabul ettiği tasarılarla, İspanya’da son dönemde Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan yerel yönetim sayısı yediye yükseldi. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)