İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya yönetiminin 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu yapabilmek için yerel parlamentodan 6 Eylül'de geçirdiği referandum kanununu 'geçersiz' ilan etti.

El Pais gazetesi mahkeme heyetinin oybirliğiyle Katalonya hükümetinin 6 Eylül'de yerel parlamentodan geçirdiği referandum kanununun 'geçersiz olduğuna' karar verdiğini duyurdu.

Anayasa Mahkemesi daha önce ilgili kanunun yasallığını incelemek için kanununu askıya aldığını açıklamıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen Katalonya hükümeti 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunu düzenlemişti.

Katalonya hükümetinden ise mahkemenin kararını hızlı bir yanıt geldi.

Katalan hükümeti sözcüsü Jordi Turull kararın 'hızlı' olduğunu belirterek, "Referandumun yasallığı devam ediyor" dedi.

İspanya, referandumun ardından 'bağımsız olma hakkımızı kazandık' diyen ancak bağımsızlığı resmi olarak ilan etmeyen Katalanlar'dan net bir yanıt istemiş ve perşembe sabahına kadar net bir yanıt için süre vermişti.

Katalonya hükümet sözcüsü Turul daha önceki açıklamasında İspanya'nın kendilerinden perşembe günü vermelerini beklediği cevabın, pazartesi günkü yanıtlarından farklı olmayacağını söylemişti.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya'nın ‘Bağımsızlığınızı ilan ettiniz mi?' sorusuna bir mektupla cevap vererek, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'la en kısa zamanda buluşarak önümüzdeki 2 ay içinde diyalog yolunun açılması gerektiğini söylemişti.