Peygamber Muhammed'in karikatürünü yayımladığı bahanesiyle mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 12 kişi hayatını kaybetti.

Saldırının amatör görüntülerinde bir kişinin "Allahu Ekber" diye tekbir getirdiği görüldü.  Saldırganların 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdıkları öne sürüldü.

Görgü tanıklarına göre, yarım saat önce siyah kapşonlu üç kişi kaleşnikoflarla dergi binasına girdi ve çalışanların üzerine ateş açtı. Şüpheliler saldırının ardından olay yerinden uzaklaştı. 24 saattir korunan Charlie Hebdo, bir saat önce resmî Twitter hesabından IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi hicveden bir karikatür yayınlamıştı.



'HAKARET DEĞİL' DEMİŞTİ 

Charlie Hebdo, peygamber Muhammed'in hayatını çizgi roman haline getirmişti. Fransa'da satışa çıkan derginin içeriğinde Muhammed'e karşı alay ve küçük düşürme olmadığını ifade eden derginin yayıncıları, İslam dininin bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

MERKEZİ ATEŞE VERİLMİŞTİ

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Kasım 2011'de Peygamber Muhammed karikatürleri yayımlamış, ardından başlayan protesto gösterilerinde derginin editoryal işlerinin yürütüldüğü Paris'teki merkezi ateşe verilmişti.

HOLLANDE: TERÖR SALDIRISI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande saldırıya uğrayan derginin binasına gitti. Hollande burada yaptığı açıklamada olayı, "terör saldırısı" diye niteledi ve şunları söyledi:

"Fransa şok olmuş durumda. Bu bir terör saldırısıdır. Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Daha önce de bu dergi bazı saldırılara maruz kalmıştı, korumanın artırılması gerekiyor. Ölü sayısını ilerleyen saatlerde kesin olarak açıklayacağız. Bakanlarla da bir araya geleceğim. Bir daha böyle saldırılar olmaması için önlem almalıyız, güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkaracağız. Bu saldırganların yakalanıp adalete teslim edilmesi de bunlardan biri. Ülke olarak bütünlük içindeyiz. Kararlı bir biçimde davranacağız. Biz özgürlük ülkesiyiz ve dolayısıyla tehditlerle karşılaşıyoruz. Kimse bu ülkenin ruhuna, vatandaşlarına zarar veremez."

KABİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Başbakan, İçişleri ve Kültür Bakanları ile Paris Valisi de Hollande'a eşlik etti. Saldırının ardından Fransa'da "güvenlik alarmına" geçildi.
Hollande, Bakanlar Kurulu'nu bir saat içinde Başkanlık Sarayı'nda toplayacak.

CAMERON'DAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Cameron da saldırının "korkunç" olduğunu söylerken, basın özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Cameron, "Terörün her türüne karşı Fransa halkının yanındayız. İfade özgürlüğü ve demokrasiden taviz veremeyiz" dedi.
Kasım 2011'de de yine dergi binasına bombalı bir saldırı olmuştu.