Akşam yazarı Oray Eğin dün köşesinde Elif Şafak'ın İskender isimli son kitabının kapağının çalıntı olduğunu ileri sürmüştü. "Kitabın kapağını 'Alametifarika' ajansından Uğurcan Ataoğlu yapmış. Gerçi belki 'çalmış' demek daha doğru olur. Alametifarikası bu olsa gerek!" yazan Eğin'e bugün itham ettiği Uğurcan Ataoğlu'ndan yanıt geldi.

Uğurcan Ataoğlu imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

"Her şeyden önce şunun bilinmesi gerek. İskender’in kapak tasarımı sadece bana ait bir çalışmanın ürünü değil. Bu kapak için kreatif direktörlüğünü yaptığım büyük bir ekiple beraber uzun süre çalıştık.

Önce ”Kapakta Elif Şafak’ı İskender yapalım” fikrini Elif ve Doğan Kitap’taki çalışma gurubumuza anlattım. Eksiksiz şekilde herkesin onayını aldı. Sonra bu mesleğe yıllar önce benim yanımda başlayan ve şu an Daniska reklam ajansının kurucusu olan grafik tasarımcı Pemra Ataç’a sanat yönetmenliğini teklif ettim. Malum bizim ajansta işler çok yoğun.

Ve bu ciddi bir prodüksiyon süreci. Sanat yönetiminin çok iyi yapılması gerekiyor. Elif kitabı Londra’da yazdığı için orada bulunuyordu. Biz de fotoğraf çekimlerini Londra’da çalışan Türk fotoğrafçı Timur Çelikdağ ile yapmaya karar verdik. Onun ekibi 70’lerin kıyafet ve saç modellerinden oluşan pek çok çalışma hazırlayıp bir kaç hafta boyunca bize gönderdi.

Biz de aralarından uygun bulduklarımızı eleyerek bir konsepte karar verdik. Gittiğimizde ışık ve kostümler hazırdı. Çekilen farklı kıyafet ve pozların hepsiyle farklı kapak tasarımları hazırlandı. Sandalyede oturan, sokakta çömelen, şapkalı, paltolu, boks eldivenli, kırmızı renkli, grili, sarılı…

Her hafta yeni tasarımlar yapıp toplantı odasına dizip hep beraber eleştirdik.

Tasarım süreci aynı zamanda çok eğitici ve eğlenceli bir workshop oldu. Herkesin eleştirilerini tek tek dinleyip değerlendirdik. Son aşamada okur gözüyle ‘hangisi daha çekici görünüyor’un cevabını almak için süreçten haberi olmayan yakınlarımızın fikrini aldık.

Elif’in ailesi, yakın arkadaşları, eşim Ayşe ve Alametifarika’daki çalışma arkadaşlarımız oy birliğiyle bu kapağı seçtik. Yoksa oy birliğiyle bu kapağı “çaldık” mı demeliyim? “Bak Oray Eğin seninle ilgili nasıl saçmalamış” diye haber verdiklerinde önce yazıdaki fotoğrafa baktım. Siyah-beyaz çekilmiş bir erkek fotoğrafı. Bu “dahiyane” fikri çalmışız demek. Bir de sarı bant var tabii. Onu da alıp yataydan dikeye çevirmişiz. Önce güldüm. Sonra da 25 yıllık reklam ve grafik çalışmalarımı topladığım Yirmibeş Kuruşluk Kitap’ı “sevgilerimle” imzalayıp kendisine gönderdim."