Musul’da IŞİD tarafından tahrip edilen en eski iki kiliseden biri olan Mar Gorgis (Saint George) manastırı, uzun bir sürenin ardından yeniden çan dualar ve sesi, Keldani Katolik ayinleri ile yankılandı.

Hıristiyan toplumunun en eski kiliselerinden biri olan Mar Gorgis (Saint George) manastırı, 6 yıl aradan sonra sonra geçtiğimiz Cuma günü yeniden ibadete açıldı.

IŞİD tarafından 2014-2017 yılları arasında tahrip edilen manastırın restoransyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı, Hristiyan sivil toplum kuruluşu L'Oeuvre d'Orient'in finansal desteğini ile tamamlandı.

Kilisenin açılışına Piskopos Mar Mikail Necib Mikail ve Musul kaymakamı Zuheyr Araci’nin katılımı ile gerçekleştirildi.

Elquş piskoposluğundan Keldani Piskopos Pols Tabet Habib, “Mar Gorgis manastırının yeniden ibadete açılması önemlidir. Aynı zamanda Musul toplumuna ve özelikle de bu kentte yaşayan Hristiyanlara bir mesajdır” dedi.

IŞİD’den kaçarak Erbil'e taşınan 53 yaşındaki memur Maan Bassem Accac da, “Oğlum ve kızım burada vaftiz edildi. Her Cuma Musul'un Hristiyan aileleri buraya gelirdi” diye konuştu.

1681’de inşa edilen manastır, 1906’da yıkıldıktan sonra bir kez daha inşa edilmiş. Mar Gorgis kilisesi, Papa Françis'in ziyaret ettiği yerler arasındaydı.

Musul sakinlerinden Zile Elam, “Bu kilisede anılarımız var. Çocukluk anılarımız. Bugün bir kez daha açılması bizi mutlu etti” diye konuştu.

Irak'ta 2003’ten önce 1,5 milyon olan Hıristiyan nüfusu, bugün 400 binin altına düşmüş durumda. Irak İnsan Hakları Komisyonu’na göre ise, bugün Irak’ta yaklaşık 250 bin Hristiyan yaşıyor.

IŞİD’in 2014’te saldırdığı kentte yaklaşık 130 bin Hristiyan göç etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Rudaw