IŞİD'in gücünün zirvede olduğu dönemde çekilip dünya çapında yayılan propaganda videolarındaki anlatıcılardan biri hakkında ABD'de dava açıldı.

38 yaşındaki Suudi Arabistan doğumlu Kanada vatandaşı Muhammed Halife'nin ABD'de tutuklandığı ve terör örgütüne yardım suçundan hakkında dava açıldığı belirtildi.

Virginia Doğu Bölgesi Savcısı Raj Parekh, Halife'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından 2019'da bir çatışma sırasında yakalandığını ve şimdi kendilerine iade edildiğini açıkladı.

Eski IŞİD üyesinden 'şiddetin arkasındaki ses' diye söz eden ABD'li savcı, Halife'nin toplamda 15 propagan videosunun anlatıcısı olduğunu söyledi. Halife'nin, örgütün 2014 ve 2017 tarihli, 'Savaşın Alevleri' isimli şiddeti öven iki videodaki sesin de sahibi olduğu belirtildi.

Halife'nin 2013 yılında IŞİD'İn internetteki propagandasına kanarak Suriye' gittiği, Hem İngilizcesinin hem Arapçasının iyi olmasından dolayı örgütün propaganda ekibinin önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

Altı yıl boyunca IŞİD saflarında savaşan Halife, SDG tarafından 2019'da tutuklandıktan sonra cezaevinden Kanada televizyonu CBS'e verdiği röportajda pişmanlık duymadığını, yargılanmama koşuluyla Kanada'ya dönüp eşi ve üç çocuğuyla yaşamak istediğini söylemişti.

ABD'de terör örgütü propagandası yapmak, IŞİD'in militan toplama çabalarını ilerletmek, cinayetleri yüceltmek gibi suçlardan yargılanacak olan Halife'nin müebbet hapis cezası alması bekleniyor.