IŞİD tarafından kaçırılan ve Türkmen bir aileye teslim edilen Êzîdî çocuklar, Kırşehir’de tutuldukları yetimhaneden alınarak Neçirvan Barzani’nin uçağıyla Irak’a götürüldü. 
 
Şengal’e yönelik 2014’te IŞİD tarafından yapılan saldırıda kaçırılan Emir Hudeda Huseyin ve Emira Hudeda Huseyin kardeşler bir yetimhanede tutuldukları Kırşehir’den Irak’a gönderilerek, ailelerine teslim edildi.
 
2 kardeşin teslim edilmesinin resmi temaslarda bulunmak için Ankara’ya gelen Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan görüşmesinin gerçekleştirildiği güne denk getirilmesi ise dikkat çekti. Öte yandan çocukların Neçirvan Barzani’nin uçağıyla götürüldükleri iddia edildi.
 
‘KAÇIRANLAR YARGILANMADI’
 
Yaşanan bu durumu değerlendiren Êzidî Sosyolog Azad Barış, 2 çocuğun çok net bir şekilde Türkiye’de olduklarını belirterek, 2 yıldır süreci takip ettiklerini ifade etti. Avukatlarla hukuki mücadele verdiklerini söyleyerek, “Irak hükumeti son ana kadar bu meseleye müdahil olmadı. Kırşehir’deki yerel mahkeme çocukları ailelerine vermeyeceklerine dair karar verdi. Bu kararını da şuna dayandırdı: Çocukların annelerinin ve babalarının rızası olmadan ablalarına verilmeyeceğini söyledi. Zaten çocukların annesi ve babası İŞİD tarafından öldürülmüştü. Anne ve babalarının toplu mezarlarda olduklarını bilmelerine rağmen mahkeme resmi belgeler istiyordu. Öte yandan çocukları buraya kaçırıp getirenlerin hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı. Çocuklar bir Türkmen ailesine veriliyor. Ve bunlar kaçırılarak Ankara’ya getiriliyor. Ankara’da bunlar ellerini kollarını sallayarak yaşamlarına devam ederken, çocuklar Kırşehir’de bir çocuk esirgeme kurumuna veriliyor. Hadia isimli ablaları meseleyi duyuyor ve böylece biz de olaya müdahil olduk. Bire bir bende müdahil oldum. Çok uzun bir hukuk mücadelesini verdik. Basına da yansıdı” diye konuştu.

 ‘KÜRT SAVAŞI İÇİN KURBAN VERİLDİLER’

Ailenin girişimi sonucu Irak Başbakanı Kazımi’nin müdahil olduktan sonra çocukların teslim edileceğine dair söz verildiğini ifade eden Barış, şu noktalara dikkat çekti: “Erdoğan’ın Neçirvan’a bir hediyesi olarak bu güne denk getirildi. Bu kurbanlık hediyedir aslında. Bu çocukları verdi, yarın da belki de Şengal’i bombalayacak. Yani Kürt savaşını çıkarmak için 2 tane Êzîdî çocuk seçiyor ve onlara veriyor. Dolayısıyla bu Erdoğan’ın Neçirvan’a bir jesti olarak algılanmamalı.Çok uzun bir hukuk mücadelesi ve sivil toplumun dahiliyetiyle olan bir şeydir. Biz de Êzîdî Kültür Vakfı olarak da buna dahil olduk. Çok çetin bir mücadele verdik. Böyle anlaşılmalı.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı