İngilizce yayın yapan televizyon kanalı Russia Today (RT), Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan YPJ'li kadınların belgeselini çekti.

Ülkelerini IŞİD'e karşı savunan Kürt kadınların hikayesini anlatan belgesel, ‘Onun savaşı: Kadınlar IŞİD'e karşı' adını taşıyor. Bu alanda bir ilk niteliği taşıyan belgeselde YPJ üyesi kadınlar, kendi ağızlarından IŞİD'le mücadeleye dahil olma hikayelerini anlatıyor.

RT ekibi, belgesel çekimi için üç hafta boyunca çatışma alanından sadece 3 km uzaklıkta bulunan Suriye’nin Irak sınırındaki YPG/YPJ eğitim kampında kaldı.

'SON MERMİNİ KENDİNE SAKLA'

IŞİD tarafından işgal edilen ve Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Serekaniye kentinde doğup büyüyen 18 yaşındaki Gulan, ailesini korumak için silahlı mücadeleye dahil olduğunu söylüyor.

Gulan, kendisini çatışma bölgesine götürecek trene binmeden önce "Babamın güvende yaşaması ve benimle gurur duyması için düşmanla savaşmaya devam edeceğim" diyor. Babası ise kızına "Sakın yakalanma. Eğer IŞİD'in eline düşersen son mermini kendin için sakla" tavsiyesinde bulunuyor.

'KADIN SESİ DUYDUKLARINDA BİLE ÇOK KORKUYORLAR'

Ailesi tarafından istemediği bir evliliğe zorlanınca, YPJ'ye katılmak için Türkiye'den Suriye'ye kaçan 16 yaşındaki Çiçek, IŞİD militanlarının kadınlar tarafından öldürüldüklerinde cennete gidemeyeceklerine inandığını söyleyip "Bu nedenle kadınların mermilerinden kaçıyorlar. Kadın sesi duyduklarında bile çok korkuyorlar" diye ekliyor.

YPG'li bir diğer kadın savaşçı Tolheldan, Kürt savaşçıların sadece Kürtler için değil; tüm insanlar için eşitliğe dayalı bir yaşam inşa etmeye çalıştığını ifade ediyor. Tolheldan, "Bu bölge çok fakir, Kürtler ise herkesten daha fakir. Fakir bir çocuk, zorluk nedir bilir. Bu da, onların özgür bir gelecek için savaşmalarında motivasyon oluyor" diye konuşuyor. (sputniknews)