ABD ile Arap müttefiklerinin Suriye'deki İslam Devleti adlı örgütün mevzilerine hava saldırılarına girişmesinden kısa bir süre önce Basra Körfezi ve Kızıldeniz'deki Amerikan savaş gemilerinden atılan cruise füzeleri, Halep kentinin batısındaki iki bölgeyi vurdu.

BBC Türkçe'deki habere göre hedef, İslam Devleti (IŞİD) hareketinin liderleri değil, ABD'nin "Batı'ya karşı saldırı planlamak üzere, bu bölgede kendisine sağlam bir kale oluşturduğunu" belirttiği, eski bir el Kaide yapılanmasıydı.

Cruise füzeleri, Washington yönetiminin "Horasan Grubu" diye adlandırdığı örgüte ait eğitim kamplarını, bir bomba fabrikasını, bir iletişim binasını ve komuta-kontrol tesislerini hedef almaktaydı.

Amerikalı siyasetçiler daha önceleri gizli olarak bilgilendirilmekteyse de, o güne dek karanlıkta kalan bu örgüt hakkında kamuoyuna pek az bilgi verilmişti.

Amerikan Adalet Bakanı Eric Holdertold, Yahoo News'a yaptığı açıklamada, "İki yıldır bu grup hakkında bilgimiz var. Ortaya çıkardığımız planları gerçekleştirecekleri tarihe yaklaştıkları için, dün gece mevzilerini vurduk." dedi.

GRUBUN HEDEFLERİ NE?

ABD tarafından "Horasan Grubu" diye adlandırılan hareketin, Afganistan ve Pakistan ile Kuzey Afrika ve Çeçenistan'dan 50 kadar kıdemli militandan oluştuğu düşünülüyor.

Amerikalı yetkililer, bu militanların, el Kaide lideri Ayman el Zevahiri tarafından Suriye'ye gönderildiği ve grubun, Beşar Esad yönetimiyle savaşmakla değil, "dış saldırılar hazırlamak, yeni patlayıcı silahlar üretmek ve denemek ve operasyonları gerçekleştirecek Batılıları kadroya almakla" görevlendirildiğini belirtiyor.

Horasan Grubu militanlarının, el Kaide'nin yerel örgütlenmesi olan el Nusra Cephesi içine karışmış olduğu ve Cephe'nin kaleleri olan topraklarda, bina ve alan elde ettiği düşünülüyor.

El Nusra sözcüsü Ebu Firas el Suri ve en yüksek düzeydeki komutanı Ebu Humam el Suri gibi, el Kaide'nin birçok kıdemli ismi, geçen yıl Suriye topraklarına geçti ve el Nusra hareketinde öne çıkmaya başladı.

MUHSİN EL FADHLİ'NİN ETKİ ALANI

Horasan hücresinin lideri olduğu öne sürülen Muhsin el Fadhli'nin de, geçen yıl Suriye'ye gittiği ama ortalıkta görünmediği belirtiliyor.

ABD, 33 yaşındaki Kuveytlinin, eskiden Osama bin Ladin'in sırdaşlarından ve 11 Eylül saldırıları öncesinde bilgilendirilmiş az sayıdaki el Kaide üyesinden biri olduğunu kaydediyor.

2005 yılında Körfez bölgesinde üslenmiş olan Fadhli'nin Irak'ta ABD önderliğindeki güçlere karşı çarpışan el Kaide militanlarına destek verdiği belirtiliyor.

Bu tarihten 7 yıl sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı, el Kaide'nin İran'daki örgütlenmesinin liderliğine yükseldiği ve bölgedeki operasyonlar için para ve militan akışından sorumlu olduğunu söylediği Fadhli'nin yakalanması veya öldürülmesi için, 7 milyon dolar ödül konulduğunu açıkladı.

Muhsin el Fadhli'nin üst düzey rolüne rağmen, uzman yorumcular, Fadhli'nin Horasan Grubu'nun liderliğini üstlendiği konusunda kuşkularını dile getiriyorlar. Merkezi Dubai'de bulunan Körfez Araştırma Merkezi'nden Mustafa Alani, Fadhli'nin, "bir komutandan ziyade bir vaiz olduğunu" söylüyor.

Amerikalı yetkilier, son füze saldırılarında Muhsin el Fadhli'nin de öldüğü yolunda sosyal medyada çıkan haberlerin doğru olmasını umuyor ama grubun bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini de hatırlatıyor.

Gizli Amerikan istihbaratına göre, Horasan Grubu, Yemen'de üslenen Arap Yarımadasındaki el Kaide (Tanzim el Kaide fi Ceziret-ül Arab) ile işbirliği yaparak patlayıcı maddelerin, sıkı denetim altındaki havaalanlarından geçirilmesi yollarını araştırdı.

Amerikan yetkilileri, yeni kaygılara dayanarak, Temmuz ayında, Avrupa ve Orta Doğu'dan ABD'ye giden uçaklara pili tükenmiş cep telefonu ve dizüstü bilgisayarların alınmasını yasaklamıştı.

Horasan Grubunun Eylül ayında kapsamlı saldırılar gerçekleştirme planlarının son aşamalarına geldiği düşünülüyordu.

Ne zaman, nerede ve nasıl bir saldırı tasarlandığı açıkça bilinmemekle birlikte, Amerika'da, diş macunu tüpleri ve giysi gibi metal unsur taşımayan ve saptanması güç olacak nesnelere patlayıcı yerleştirilmesi planları yapıldığı yolunda haberler çıktı.

,