Irak hükümeti, Irak Şam İslam Devleti'nin bazı kilit binaları ele geçirdiği Ramadi kentine ek askeri güç sevkedeceğini açıkladı. Askeri yetkililer, askeri operasyonun ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava desteğine sahip olacağını söylüyor.

Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD, cuma günü intihar eylemleriyle başlattığı saldırının ardından bazı hükümet binalarına bayrak dikmişti. Örgütün kentte geniş bir kesimi kontrol altına aldığı bildiriliyor.

Irak hükümetinden siyasi ve askeri yetkililer, Ramadi konusunda zor durumda olduklarını söylüyor.

Bir süredir kentte kontrolü ele geçirmeye çalışan IŞİD, cuma günü en az patlayıcı yüklü araçlarla düzenlenen en az altı intihar saldırısı düzenlemişti. Saldırılarda en az 10 polisin hayatını kaybettiği, en az 50 güvenlik görevlisinin de esir alındığı bildiriliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'a aralarında omuzdan fırlatılan roketlerin de bulunduğu ağır silah yardımı yapacaklarını söyledi.

Sünni nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı ve Ramadi'nin de içinde yer aldığı Anbar bölgesinde Bağdat'tan Suriye'ye kadar uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Bölge, Irak'ı Suriye ve Ürdün'e bağlayan kilit güzergahın da üzerinde.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, nisan ayında Tikrit'te kontrolün yeniden sağlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Anbar bölgesini de özgürleştireceklerini söylemişti.

ABD, Irak savaşı sırasında sekiz yıl işgal altında tuttuğu Anbar bölgesinde ağır kayıplar vermişti. (BBC Türkçe)