Hilafet ilan ederek 'İslam Devleti’ni kurduğunu açıklayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, devletleşme adına bir adım daha atarak pasaport bastı.

Kontrol altına aldığı Irak’ın Musul kentinde basılan pasaportun üstünde IŞİD’in bayrağındaki sembollerin yanı sıra üst tarafında ‘Halife İslam Devleti’ ibaresi bulunuyor.

IŞİD lideri El Bağdadi de başta doktor, hakim ve mühendisler olmak üzere tüm dünyadaki Müslümanlara ’hicret çağrısı’ yaptı.

Bu arada IŞİD'in, Peşmerge güçlerinden Kerkük'ün Tuzhurmatu ilçesi kontrolü, Şii Türkmenler ve kutsal mekanlarına saldırı için koridor açmasını talep etti. Ancak bu talep reddedildi.

Kürdistan sınırı olarak kabul edilen Hemrin ve Süleyman Beg Dağı sınırında mevzilenen IŞİD militanları bölgenin kontrolünü elinde bulunduran Peşmerge güçlerine üç talep iletti.

İddiaya göre, Tuzhurmatu ve Süleyman Beg’in kontrolünün kendilerine bırakılmasını, bölgedeki Türkmen yerleşim bölgelerine ve Şii Hüseyini türbelerine saldırı için kendilerine yol vermelerini istedi. Bu talep, Kürt yönetimince reddedildi.

Şii Türkmenlerin yaşadığı Kerkük'ün Beşir köyünde Şii milisler ile IŞİD militanları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların bölgeye yayılması üzerine Kerkük’ün Dakuk ve Taze kasabalarında yaşayan Türkmenler evlerini terketmeye başladı.

Kerkük’e bağlı Türkmen köyünde kontrolü elinde bulunduran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ile Şii Bedir Tugayları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından ağır bir darbe alan Şii milislerin geri çekilmesi, bölgede yaşayan Şii Türkmenleri de tedirgin etti.

Basnews'in haberine göre, Dakuk ve Taze kasabalarında yaşayan yüzlerce Türkmen aile evlerin bırakarak Kürdistan bölgesine göç ediyor.

Dakuklu bir Türkmen, bölgedeki Türkmenlerin çatışmalara katılmadıkları halde IŞİD’in Şiilere yönelik tehdit ve uygulamalarından korktuklarını, bu nedenle evlerini bıraktıklarını söyledi.