Konsolosluk çalışanlarının kurtarılması için IŞİD ile takasta kullanıldığı iddia edilen IŞİD militanı Basil Hassan, Danimarka ile krize yol açmıştı. Hassan'ın, Türkiye'de yakalandığında üzerinde çıkan sahte pasaport için polis ve bilirkişinin tamamen zıt tespitleri dikkat çekiyor.

Musul’da Türk Konsolosluğu’nun rehin alınan 49 çalışanının serbest bırakılması karşılığında, Türkiye hapishanelerindeki bazı IŞİD militanlarının salıverildiği iddia edilmiş, bu militanlardan biri Türkiye ile Danimarka arasında kriz çıkmasına yol açmıştı.

Danimarka’da, yazar Lars Hedegaard’a suikast girişiminde bulunduktan sonra kaçan Basil Hassan isimli IŞİD militanı nisan ayında İstanbul ’da yakalanmış, iade süreci devam ederken tahliye edilerek kayıplara karışmıştı.

IŞİD militanının Türk rehineler karşılığı takasta kullanıldığı iddialarına tepki gösteren Danimarka hükümeti ise Türkiye’ye bir heyet göndermiş ancak sonuç alamamış, Danimarka Başbakanı ‘konunun peşini bırakmayacaklarını’ bizzat söylemişti.

Burcu Purtul Uçar'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre Danimarka ile Türkiye arasında derin bir krize neden olan IŞİD militanının Türkiye’deki öyküsü şöyle:

Nordik ülkeleri irtibat görevlisi Türk makamlarına başvurarak Hedegaard’a düzenlenen suikast girişiminin sanığı Basil Hassan’ın İstanbul’da olduğunu, 24 Nisan 2014’te, saat 15.15’te babası Samir Youssef El Cheikh ile annesi Hala Kamal Majzoub’u Atatürk Havalimanı’nda karşılayacağı bilgisini iletti.

İrtibat görevlisi Basil Hassan’ın yakalanmasını ve ülkelerine iadesinin istendiğini de belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol Dairesi Başkanlığı durumu Adalet Bakanlığı’na bildirdi ve ne yapılması gerektiğini sordu. Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıtta zanlının ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 16. Maddesi uyarınca 18 günden az ve 40 günden fazla olmamak kaydıyla, geçici olarak tutuklanması talep edilmek üzere en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevkinin uygun olacağı” belirtildi.

Türk polisi Atatürk Havalimanı’nda tertibat aldı. Hassan tam da bildirilen saatte havalimanındaydı. Türk polisi bir süre izledikten sonra Hassan’ı yakaladı. Şüphelinin üzerinde Ahmad Ali adına tanzim edilmiş sahte Suriye pasaportu vardı. Hassan gözaltına alınıp Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilirken, pasaportu da polis kriminal laboratuvarından incelemeye alındı.

Hassan’ın savcılıktaki evraklara kimlik bilgileri, “1987 Suriye doğumlu, Samir Youssef ve Hala Kamal oğlu, Aleppo Mıntıka, Azez Şereg Molla Suriye adresinde oturur” olarak girildi. Polis kriminal 26 Nisan 2014’te Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, Ahmad Ali adına düzenlenmiş Suriye pasaportunun sahte olduğunu, ilk bakışta kolay fark edilemeyecek nitelikte olduğunu ve aldatma kabiliyetine haiz olduğunu bildirdi.

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı, 6 Mayıs 2014’te Basil Hassan’a resmi belgede sahtecilik suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme Basil Hassan’ın üzerinden çıkan pasaport, ehliyet gibi resmi belgeleri bilirkişiye göndererek sahte olup olmadıklarının bir kez daha tespit edilmesini istedi. Bilirkişinin 30 Haziran 2014’te gönderdiği rapora göre, pasaportun birinci sayfasındaki fotoğraf fiziksel yolla silinmiş Basil Hassan’ın fotoğrafı daha sonra yerleştirilmişti. Pasaportun 9’ncu sayfasında yapışık vize pulu, ayrıca şüphelinin sürücü belgesi ve kimliği de sahteydi. Pasaportun iğfal, yani görevlileri kandırma kabiliyeti olmadığına karar verildi.

Duruşma savcısı suçun unsurları itibariyle oluşmamış olması nedeniyle sanığın beraatine karar verilmesini mütalaa etti. 8 Temmuz’da dava karara bağlandı ve şüpheli beraat etti. Mahkeme kayıtlarında buradan itibaren Basil Hassan’ın izi kayboluyor. Türk Dışişleri’nin geçen salı yaptığı açıklamaya göre ise bu sırada Danimarka’ya iade süreci de devam etti.

Basil Hassan’ın Danimarka’ya iadesinin mahkeme tarafından gerçekleştirilebilir olmasına karar verildi, avukatının temyize başvurması üzerine hukuki süreç sürdü. IŞİD militanı Hassan tam da bu sırada tahliye edildi ve militanın rehinelerin takasında kullanıldığı iddia edildi.