Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Ortadoğu turuna çıkmasından sonra bu işi fırsat bilerek IŞİD elindeki iki Japon vatandaşının videosunu yayınladı. Bu videoda Japonya’nın IŞİD’e karşı savaş için 100 milyon dolar yardımda bulunduğunu söyleyip bu yüzden her iki kişi için 200 milyon dolar fidye talep etti. Eğer gereken miktar verilmez ise üç gün içerisinde esirler öldürülebilir.

Japonya’nın bu tür durumlara alışkın olmaması ve askeri harcamalardan kaçınarak Ortadoğu savaşından uzak kalması ülke içerisinde bununla bağlantılı olarak bir problem yaratmamıştı. Ancak, son zamanlarda Obama’nın baskısı ile Çin’e karşı tekrar askeri harcamaları arttırabileceği ve Ortadoğu’da sürmekte olan savaşa askeri olarak katılabileceği tahminler arasında.

Kötü giden ekonomiye karşı askeri harcamaların arttırılmasının arka planında da aslında bu konunun olduğunu düşünüyorum. Eğer Japonya tekrardan silahlanmaya giderse, ki bu çok yakın görünüyor, büyük ihtimal ile yüksek teknoloji üreten Toyota ve diğer firmalar bu savaşın parçası olacaklar. İlginç bir nokta, ki zaten Japon firmaların engebeli arazi için ürettiği arabaların çoktan Ortadoğu’da kullanıldığı görülebilir. Ve bunun önlenmesi için hiçbir önlem alınmamakta.

Geçen gün IŞİD bir video yayınladı ve bu duruma alışkın olmayan Japonya’da bu video birden bire en konuşulan konular arasına girdi. Ancak videoda ilginç bir fark var. Haruna ve Kenji’nin bulunduğu videoda gölgelerin aynı noktada olması gerekirken farklı açılarda oluştuğu görülüyor. Bunun bir kaç sebebi olabilir. Birincisi; bu video bir stüdyoda çekildi ve bu durumun farkına varılmadı. İkincisi; ilk önce Haruna videoya alındı daha sonra ise Kenji, ve aynı videoya monte edildiler.