2014 yılından beri IŞİD işgali altındaki Minbic'in kurtarılması için Minbic Askeri Meclisi’nin bölge halkının talebi üzerine 1 Haziran günü başlatmış olduğu “Minbic ve köylerini özgürleştirme operasyonu”nda müjdeli haber 73 gün sonra geldi.

1 Haziran'da başlayan operasyonun 5’nci gününde Minbic Askeri Meclisi komutanlarından Faysal Ebû Leyla’nın hayatını kaybetmesinin ardından operasyona “Şehit Komutan Faysal Ebû Leyla Hamlesi” adı verilmişti.

73 günlük “Şehit Komutan Faysal Ebû Leyla Hamlesi”nde Minbic kent merkezi saat 17:05 itibariyle tamamen IŞİD'den kurtarıldı.



KENT EBÛ LEYLA’NIN SAVAŞÇILARININ DENETİMİNDE

İki aşama şeklinde devam eden operasyonun birinci aşamasında kente bağlı köy, mezra ve kırsal alanlar IŞİD'den kurtarılırken, ikinci aşamada ise kuşatmaya alınan kent merkezi şiddetli çatışmaların ardından kurtarıldı.

Kenti dört koldan kuşatan Askeri Meclis güçleri, sokak sokak ilerleyerek bir yandan sivilleri tahliye etti, diğer yandan ise kenti IŞİD'den arındırdı.

Son olarak Güvenlik Kavşağı’nın ele geçirilmesiyle El Sirib Mahallesi’nde dar bir alanda çembere alınan IŞİD'liler ile Askeri Meclis güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından müjdeli haber geldi.

Söz konusu bölgenin de IŞİD'den arındırılmasıyla kentin tamamının denetimi Ebû Leyla’nın savaşçılarının eline geçti.

Operasyon süresince 2 binin üzerinde IŞİD'li öldürülürken; 700 IŞİD'linin cenazesi Askeri Meclis güçlerinin eline geçti.



170 BİNİ AŞKIN SİVİL KURTARILDI

Operasyonun başından beri 170 bini aşkın sivil kurtarıldığı açıklanırken; özellikle Ebû Qelqel beldesine tahliye edilen sivillerin yaşamsal ihtiyaçları da yine Askeri Meclis güçlerince karşılandı.

IŞİD'in sivilleri esir alması Minbic Askeri Meclisi’nin ilerleyişini yavaşlatsa da oluşturulan uzman birlikler kentteki sivilleri kurtarmak için nokta operasyonlar yaptı ve koridorlar açmaya başladı.

15 savaşçının koordinesinde oluşturulan uzman birlik, sivillerin kurtarılacağı güzergahlardaki mayınları temizleyip IŞİD'in keskin nişancılarını etkisiz hale getirdikten sonra siviller bu koridorlardan güvenli alanlara tahliye edildi.

Uzman birlikler kent merkezinde 170 binin üzerinde sivili bu yolla güvenli bölgelere ulaştırdı.

Operasyon boyunca 280 Askeri Meclis savaşçısının yaşamını yitirdiği tahmin edilirken; önümüzdeki saatlerde operasyona ilişkin resmi açıklama yapılması bekleniyor.



Kaynak: ANHA