Uluslararası Af Örgütü, Şengal'de yaşanan katliamlara ilişkin yeni tanıklıklara yer vererek İslam Devleti'nin sistematik bir etnik temizlik yürüttüğünü kaydetti.

Af Örgütü, "İD aşağılık suçlar işliyor ve Şengal çevresindeki kırsal alanları kanla sulanmış infaz alanlarına çevirdi" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, kendilerini İslam Devleti olarak ilan eden Irak Şam İslam Devleti'nin alıkoyma ve toplu infazlarına tepki göstererek, "İslam Devleti Irak'ın kuzeyinde etnik ve dini azınlıklara karşı sistematik bir etnik temizlik kampanyası başlattı" dedi.

ETNİK VE DİNİ AZINLIKLAR HEDEFTE

Hedef alınan etnik ve dini azınlıklar arasında, Hıristiyan Asuriler, Şii Türkmen ve Şabaklar, Êzîdîler, Kakailer ve Sabiileri sayan Af Örgütü, "İD'ye karşı çıkan ya da muhalefet ettiğinden şüphe edilen çok sayıda Arap ve Müslüman Sünni de, misilleme olduğu sanılan saldırılara hedef oluyor" dedi.

Hazırlanan raporda, katliamlardan kurtulan kişilerin tanıklıklarına yer veren Af Örgütü özellikle Şengal bölgesinde insanların gruplar halinde araçlara doldurularak, köy dışında infaz edildiklerine ilişkin tanıklıkları aktardı.

Örgüt, "Êzîdî azınlığa mensup yüzlerce belki de binlerce kadın ve çocuk ile onlarca erkek de, İD'nin bu alanı kontrol altına almasından bu yana kaçırıldı" dedi.

Raporda, "İslam Devleti tarafından gerçekleştirilen katliamlar ve alıkoymalar bir kez daha azınlıkları hedef alan etnik temizlik dalgasının Irak'ın kuzeyini süpürdüğünü kanıtlıyor" ifadelerine yer verildi.

ŞENGAL VE ÇEVRESİ İNFAZ ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Af Örgütü, "İslam Devleti aşağılık suçlar işiyor. Arap ve Sünni olmayan toplumların tüm izlerini silmeyi hedefleyen acımasız kampanyası ile Şengal çevresindeki kırsal alanları kanla sulanmış infaz alanlarına dönüştürdü" diye kaydetti.

Af Örgütü'nün krizlere tepki alanındaki danışmanı Donatella Rovera, "Şengal bölgesinde Ağustos ayında bir çok katliam gerçekleştiğini kanıtlayan unsurlar topladık" dedi.

Af Örgütü, katliamlar ve alıkoymaların "Irak'ın kuzeyindeki nüfusun tümünü terörize etmeyi" başardığını belirterek, binlerce insanin canını kurtarmak için kaçtığını söyledi.

Örgüt, "İslam Devleti tarafından kaçırılan ve rehine olarak tutulan yüzlerce Êzîdî'nin çoğunun nelerin beklediği bilinmiyor. Aralarından bir çoğu tecavüz veya cinsel saldırıyla tehdit edildi, Müslüman olmaya zorlamak için baskılara maruz kaldı. Bazı vakalarda, aileler bir bütün olarak kaçırıldı" diye belirtti.