İngiliz tabloid gazetesi Mirror, IŞİD'in Avrupa'nın göbeğinde, Bosna-Hersek'te, bir köyü merkezi haline getirdiğini ve bir eğitim kampı kurduğunu yazdı.

Saraybosna'ya 90 km mesafede bulunduğunu kaydettiği Osve isimli köyün çevreden iyi şekilde yalıtıldığını ve buraya ancak patika yollardan ulaşıldığını kaydeden gazete, bölgeye giden muhabirlerinin civarda yaşayanlar tarafından militanlara karşı uyarıldıklarını aktardı.

Gazeteye konuşan köylüler, zaman zaman ormanlık bölgeden silah sesleri duyduklarını söyledi.

'Böyle bir terör üssü için Bosna'nın seçilmesinin tesadüf olmadığına' dikkat çeken Mirror, Avrupa'dan Suriye'ye savaşmak için gidenlerin ve ters yönde Avrupa'ya iltica için Ortadoğu ülkelerinden gelen mültecilerin önemli bir kısmının bu güzergâhı kullandıklarını ifade etti.

Şimdiye kadar bu köyde eğitilen 12 IŞİD'linin Suriye'ye savaşmak için gönderildiğini ve bunlardan 5'inin ölüm haberini aldıklarını kaydeden Bosnalı uzmanlar, ülkenin önde gelen radikal isimlerinin de bu köyde mülkleri olduğu iddialarını Mirror muhabirlerine anlattı.

1990'lı yıllarda yaşanan savaş nedeniyle Avrupa'daki pek çok diğer bölgeye göre Bosna'da silah edinmenin çok daha kolay olduğunu belirten gazete, Suriye'ye savaşmaya gidip daha sonra ülkesine dönen Boşnakların yalnızca ülkeleri için değil tüm Avrupa için güvenlik tehdidi oluşturduğunu savundu.

Suriye'ye giden Boşnaklarla ilgili bir raporun sonuçlarına yer veren Mirror'a göre 2013 ve 2014 yıllarında 156 Boşnak erkek ve 36 kadın yanlarındaki 25 çocukla birlikte bölgeye gitti. Bunların 50'den fazlası ise edindikleri savaş tecrübesi ve daha da radikalleşmiş düşüncelerle ocak ayına kadar ülkelerine döndü.