YPG/YPJ komutanları Merxas Botan ile Diljin Kobani, Sirrin’in özgürleştirilmesi ile IŞİD’in büyük bir darbe aldığını söyleyerek, "IŞİD bu saatten sonra hiçbir alanda tutunamaz’’ dedi.

YPG bu askeri başarıyı, ”Kobani açısından ciddi risk teşkil eden Tel Abyad (Girê Spî) ‘da IŞİD varlığının sonlandırılması ardından elde edilen tarihi önemde bir başarı” olarak niteleyerek Sirrin kasabasının özgürleşmesiyle Kobani ve kırsalına yönelik saldırıların önünün alındığını ve ortak yaşam projesine dayalı demokratik Suriye hedefine bir adım daha yaklaşıldığını” ifade etti.

IŞİD’e bu operasyonları boyunca büyük darbeler vurduklarını ancak kuşatmayı tamamladıktan sonra IŞİD’in propaganda ettikleri gibi savaşamadığını gördüklerini vurgulayan Diljin Kobani, IŞİD’in çoğu noktada kaçtığını söyledi. Diljin Kobani, "Kuşatmadan sonra silahlarını da arkalarında bırakarak kaçtılar. Biz Sirrin önemli bir nokta olduğu için karşı koyarlar, diye düşünüyorduk, tüm hazırlıklarımız o yöndeydi ancak IŞİD’in ifade ettikleri gibi olmadıklarını, kaçışlarını gördüğümüzde bir kez daha anladık. IŞİD’in Kobani'den sonra başlayan kırılma ve dağılması devam ediyor" dedi.

Yaklaşık bir ay önce başlayan Sirrin’i (Sarrin) özgürleştirme hamlesini son beş günde yoğunlaştıran YPG/YPJ ve Burkan El Fırat güçleri Sirrin kentine girerek, kenti özgürleştirdiğini ilan etti.

Kobani'nin 45 kilometre güneyinde bulunan Sirrin kenti IŞİD’in önemli merkezlerinden birini oluşturuyordu. Günlerce devam eden operasyon boyunca IŞİD’e ağır darbeler vuran YPG/YPJ, Burkan El Fırat güçleri, IŞİD'in sivil halkı kalkan olarak kullanmasına karşı da başarılı bir taktik ile sivillere zarar vermeden kenti IŞİD’den temizledi.

Hamleyi yöneten YPG/YPJ komutanları Merxas Botan ile Diljin Kobani, operasyonun başarı ile sonuçlanmasından hemen sonra Sirrin girişinde ANF’den Sedat Sur’a konuştu.

'KAÇARKEN ÇOK SAYIDA SİLAH VE MÜHİMMAT BIRAKTILAR'

Sirrin’e yönelik hamleyi son beş günde yoğunlaştırdıklarını belirten Merxas Botan, şu bilgileri paylaştı: "Hamle kapsamında çok sayıda köy ve önemli stratejik tepe ve noktaları IŞİD’den temizleyerek ilerledik. Büyük bir karalılık ve irade ile direndik. Doğu ve güney tarafından gelerek IŞİD’i kuşattık. Şu an Sirrin’deyiz. IŞİD bize karşı tutunamadı, çoğu noktada kaçmak istedi ancak gittikleri yere kadar kovalayarak IŞİD’e darbe indirdik. IŞİD en son Sirrin’e bağlı buğday ambarını kaçarken patlattı, kaçarken arkalarında çok sayıda silah ve mühimmat bıraktılasr."

'SİVİL HALK REHİN TUTULDU'

IŞİD’in sivil halkı günlerce rehin tuttuğunu ve kendilerine karşı kalkan olarak kullandığını söyleyen Botan, "Son olarak operasyonlarımıza karşı halkı tepelere sürdüler, bu nedenle kontrollü bir şekilde ilerledik, sivil halka zarar gelmeyecek bir taktik izledik ve sonunda da başardık. Sivillere zarar gelmeden operasyonu sonuçlandırdık. Artık Sirrin, tümden özgürleştirildi ve IŞİD’den temizlendi" diye konuştu.

Botan, Suriye gücü olduklarını ve Suriye’nin özgürleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını, IŞİD’e karşı operasyonlarının devam edeceğini belirtti.

'IŞİDİ NEFES ALAMAZ HALE GETİRDİK'

Tel Abyad’dan sonra esas hedefleri olan Sirrin’i de özgürleştirdikleri için kendileri ve savaşçılarında büyük bir moral ve coşku yaşandığını belirten Kobani, Sirrin’in önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Bizim için Sirrin, çok önemli bir noktaydı. IŞİD Sirrin’i bırakmamak için bütün gücünü buraya yığdı ancak direnemedi. Öncelikle IŞİD’i arkadan kuşattık, lojistik yollarını kestik, giderek kuşatmaya aldık ve son beş günde bu kuşatmayı tamamlayarak nefes alamaz hale getirdik."

'IŞİD ARTIK KIRILDI'

IŞİD’e bu operasyonları boyunca büyük darbeler vurduklarını ancak kuşatmayı tamamladıktan sonra IŞİD’in propaganda ettikleri gibi savaşamadığını gördüklerini vurgulayan Kobani, IŞİD’in çoğu noktada kaçtığını söyledi. Kobani, "Kuşatmadan sonra silahlarını da arkalarında bırakarak kaçtılar. Biz Sirrin önemli bir nokta olduğu için karşı koyarlar, diye düşünüyorduk, tüm hazırlıklarımız o yöndeydi ancak IŞİD’in ifade ettikleri gibi olmadıklarını, kaçışlarını gördüğümüzde bir kez daha anladık. IŞİD’in Kobani'den sonra başlayan kırılma ve dağılması devam ediyor" dedi.

'SİRRİN IŞİDİN ÖNEMLİ MERKEZİYDİ'

Şu ana kadar kendilerinin en önemli merkezler olarak gördükleri alanları temizlediklerini ve kontrol altına aldıklarını paylaşan Kobani, şöyle devam etti: "Sirrin IŞİD’in önemli merkezlerinden birisiydi, hem lojistik, hem de Rakka’dan gelen takviyenin sevk edilmesi açısından IŞİD’in merkezini oluşturuyordu. Siyasi anlamda da IŞİD’in merkezlerinden bir tanesiydi. Bu merkezi de alarak IŞİD’e büyük bir darbe daha vurduk. Bu saatten sonra da IŞİD, YPG/YPJ savaşçıları karşısında tutunamaz."

'SURUÇ'UN İNTİKAMI'

Operasyonlarının, Kobani'deki katliamın intikamını almayı da içeren bir hamle olarak başladığını hatırlatan Kobani, "Hamlenin sonlarına doğru Suruç’ta katledilen gençlerin anısına bağlılık ve katliama cevap olmak da önemli bir anlam ifade etti. Bu başarı Suruç’ta katledilen gençlerin intikamıdır ve anılarına bağlılığın bir gereğidir" ifadelerini kullandı.

'HALKIMIZ RAHAT OLSUN; YAPILANLARIN HESABINI SORACAĞIZ'

Kobani, operasyonlarının süreceğini aktararak, halkın rahat olmasını istedi. Kobani, "Biz halkımıza yapılanların hesabını sormaya devam edeceğiz ve güvenliğini sonuna kadar sağlayacağız" diyerek sözlerini noktaladı.

“IŞİD  ÇETELERİNİ SÖKÜP ATACAĞIZ”

Burkan El Fırat- Cerablus Taburu Üyesi İbrahim Cadır ise şöyle konuştu:

"Biz Kürt halkı ile kardeşiz, bu kardeşliği bozmak isteyen IŞİD  teröristlerine karşı sonuna kadar ortak mücadele edeceğiz. Ben de Cerablus Taburu üyesiyim. Amacımız Rojava devrimi ile ortaya çıkan kardeşlik ve eşitlik felsefesini Suriye’nin her alanına taşımak. Tel Ebyad’ın ardından Sirrin’i özgürleştirdik. Bu alanlarda yeni ve demokratik bir yaşam modeli yaratmak istiyoruz. Operasyon boyunca biz savaşçılar olarak büyük bir kardeşlik ve eşitlik örneği gösterdik, burada birlikte direndik. Demokratik özgür bir Suriye için omuz omuza mücadele ediyoruz. Sirrin halkı ve tüm Arap halkı şunu iyi bilsin; bizim de, YPG/YPJ’nin de amacı halkların kardeşçe bir arada yaşadığı bir sistem inşa etmektir. Sirrin’den sonra IŞİD işgali altında olan benim de memleketim Cerablus’u da özgürleştirmek istiyoruz. IŞİD nereyi işgal ediyorsa biz orada olacağız ve IŞİD  çetelerini söküp atacağız."