Alman otomobil üreticisi Volkswagen, daha önce Türkiye'ye yapmayı planladığı ancak Barış Pınarı Harekatı nedeniyle askıya aldığı Türkiye yatırımını bir kez daha erteledi.

Reuters'a konuşan bir kaynak bu yılın ortalarına kadar zamanları olduğunu ve o zamana kadar bir karar vereceklerini aktardı.

Volkswagen geçen yılın aralık ayında yaptığı açıklamada bu yılın şubat ayında bir karar vereceğini bildirmişti.

Alman otomotiv devinin Türkiye’de kurmayı planladığı fabrikanın yılda 300 bin araç üretme kapasitesine sahip olacak. Volkswagen bu fabrikayı Türkiye ve Orta Doğu pazarında genişlemek için kullanmayı planlıyor.

Şirketin baş mali yöneticisi Frank Witter daha önce yaptığı bir açıklamada siyasi durumu ve gelişmeleri izlediklerini belirterek alternatif aramak için zaman baskısı bulunmadığını söylemişti.

Otomotiv devinin Üretim Müdürü Andreas Tostmann da “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye kurulması planlanan üretim tesisi beklemede. Aktif olarak alternatif bir yer arayışı içinde de değiliz” açıklamasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Yeni fabrikası için tercihini Türkiye'den yana kullanan fakat Barış Pınarı Harekatı nedeniyle yatırımını erteleyen Volkwagen Tepe Yöneticisi Herbert Diess "insanlar öldürüldüğü sürece bir savaş alanının yanı başına kazma vurmayacağız" açıklamasını yapmıştı.

Diess, bir tarafta Volkswagen'in siyasi olarak nötr bir çizgi izlemesi gerektiğini ve kararlarını tamamen ekonomik değerlendirmelerle alması gerektiği yönünde talepler olduğunu diğer tarafta da Volkswagen'in etik gerekçelerle yatırım için Türkiye'den farklı bir yer seçmesi gerektiği şeklinde beklentiler olduğunu belirtmişti.

Büyük pazarı ve sağlam sanayi altyapısı ile Türkiye'nin kendileri için çok uygun bir üretim üssü olduğunu belirten Diess fakat şirketlerin uluslararası hukuk ve insan haklarının sadece hükümetlerin sorumluluğunda olduğunu düşünmeleri halinde piyasa ekonomisinin etik temellerini kaybedeceğine inandıklarını vurguladı.

Volkswagen'in Suriye'nin kuzeyindeki askeri çatışma konusunda Alman hükümeti ve Avrupa Birliği'nin değerlendirmelerini paylaştığını ifade eden Diess "insanlar öldürüldüğü sürece, bir savaş alanının yanı başına kazma vurmayacağız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan kısa vadeli etkilerin yanı sıra uzun vadedeki sonuçları da değerlendirmenin bir şirketin ahlaki sorumluluğu olduğunu belirten Diess uluslararası ticaret ve yakın ekonomik ilişkilerin barış, refah ve özgürlüğün desteklediğine inandığını vurguladı.