Avrupa'nın önde gelen uluslararası takas kuruluşu Euroclear Bank ve Clearstream Banking ortak bir karar alarak paylaştıkları Bridge isimli elektronik haberleşme platformlarından Türk Lirası işlemlerini 18 Mayıs'tan itibaren geçici olarak durdurma kararı aldı.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Clearstream tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs etkisiyle likidite üzerindeki sınırlamalardan dolayı TL işlemlerin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Ekonomi yönetimi kurun dalgalanmasını önlemek için Türk Lirası üzerinde swap (döviz takası) anlaşmalarına sınırlamalar getiriyor. Bazı uzmanlar swap kısıtlamalarının ilerleyen dönemde döviz bulma konusunda piyasanın işini zorlaştırdığı yorumlarını yapıyor.

Clearstream'in açıklamasında, "Türk Lirası'nda Covid-19'a bağlı likidite kısıtlamaları nedeniyle, Bridge üzerinden yapılan lira işlemleri artık uygun koşullarda takas edilemez. Bu nedenle Clearstream Banking ve Euroclear Bank bu hizmetin geçici olarak askıya alınması yönünde karar aldı" denildi.

Bununla birlikte açıklamada Clearstream Banking yoluyla Türkiye'ye olan ve iç takasının normal şekilde devam edeceği ifade edilirken, müşterilere tampon olarak bir miktar TL nakit hesabı tutulması tavsiyesinde bulunuldu.

TL, 7 Mayıs'ta 7,2690 seviyesini görmesinin ardından cuma günü 6,9013'e kadar geriledi.

Buralarda işlemlerin devam edeceği ancak karşılıklı takas işleminin böylece bu iki kuruluş arasında sonlanmış olacağı belirtiliyor.

Clearstream, Clearstream Banking üzerinden Türkiye ile bağlantılı yerel anlaşmaların olduğu gibi devam edeceğini vurguladı.

Bannockburn Global Forex'ten Marc Chandler, alınan bu karara ilişkin, “Türk yetkililerin aldığı önlemler, kasıtlı olmasa da, yabancıların Türk Lirası ile işlem yapmasını zorlaştırmış gözüküyor” diye konuştu.