ABD’de Joe Biden ile Donald Trump arasındaki başkanlık yarışı devam ederken piyasalarda sonuçlar açıklandıkça hareketlilik yaşanıyor.

Gece 8,41'e kadar gerileyen dolar/TL ise 8,55 çıktı. 9,93’e kadar gerileyen euro/TL de ise 10,14 ile seyrediyor.

KUR KRİZİYLE SONUÇLANABİLİR’

Hollanda merkezli Rabobank’tan Piotr Matys, TL’deki son değer kaybını, Biden’ın başkanlığa giderek yaklaşmasının TL’deki son değer kaybında etkili olduğunu belirterek, piyasanın Biden başkanlığında ABD’nin S400 füze sistemi alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayacağına dair endişe duyduğunu dile getirdi.

Sözcü gazetesine konuşan, Merkez Bankası’nın (TCMB) olağanüstü toplantı yaparak faizi artırması ihtimalinin giderek arttığını belirten Matys, “TL’de devam eden değer kaybı, tam anlamıyla bir kur kriziyle sonuçlanabilir. Bu da sadece enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratmaz aynı zamanda reel ekonomiye bazı yapısal zararlar verebilir. Hemen harekete geçilmesi hayati.” dedi.

ABD seçimleri analistlere göre Türkiye açısından diğer ülkelere göre daha fazla risk oluşturma ihtimali de barındırıyor.

Reuters’ta yer alan habere göre; TCMB’nin likidite adımlarıyla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün 8 baz puan artışla %14.07 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 650 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti Aralık 2019’dan beri en yüksek orana çıktı.

Buna karşın hem lokal, hem de yabancı yatırımcıların TL ve TL cinsi varlıklara herhangi bir belirgin yönelimi görülmüyor.

Lokal yatırımcılar TL’nin getirisini yeterli görmediklerinden döviz ve altın cinsi mevduatlarını bu yıl 27.4 milyar dolar artırmış durumda. Son 2 haftada artışlar belirginleşiyor.

Yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerinde satıcılı bir seyir izlemeye devam ediyor. Yılbaşından beri çıkış 5.8 milyar dolar oldu. Yıllarca TL cinsi iç borçlanma piyasasında %20-25 ağırlığa sahip yabancılar bugünlerde bu oranı %3’lere kadar düşürmüş durumda. DİBS’de bu yıl yabancı çıkışı 7.6 milyar dolara ulaşmış durumda.