İç savaşın sürdüğü Libya’da general Hafter’e karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleyen Türkiye, petrol arama çalışmaları için harekete geçti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TP) Libya’da petrol arama ve üretim çalışmaları için ruhsat başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Dönmez “Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledik, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek. 3-4 ay içerisinde sismik aramaları yapacağız, buradan alınan veriler değerlendirildikten sonra da lokasyon belirleyeceğiz” dedi.

Dönmez, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de 6 sondajı tamamladığını ve “Yavuz” sondaj gemisinin Selçuklu-1 lokasyonunda yedinci sondaja devam ettiğini söyledi.

Diğer yandan Türkiye’nin Afrika’da da maden başta olmak üzere çeşitli yatırımları olduğunu aktaran Dönmez, maden çalışmalarının keşif ve araştırma aşamasında olduğunu ifade etti.

Dönmez, yenilenebilir enerji tarafında ise mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerine ilişkin ilanların bugünlerde hazırlandığını belirterek, “Niyetimiz ekim ayı içerisinde bu yarışmaları yapmak. Mini YEKA’lar 10 ila 50 megavat arasında değişen kapasitelerde olacak ve toplam 1000 megavat için yapılacak. Küçük ve orta ölçekli yatırımcılar kendi şehirlerinde güneş potansiyelini değerlendirmiş olacak” dedi.