TCMB, mart ayına yönelik fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde enflasyondaki yükseliş enerji, hizmet ve temel mallardan kaynaklandığını, gıda grubunda enflasyonun gerilediğini belirtti.

Bankadan yapılan değerlendirmede gıda enflasyonunun taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşladığı, işlenmiş gıda enflasyonundaki güçlü artış eğiliminin bir miktar hız kesmekle birlikte devam ettiği ifade edildi.

Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış eğilimine rağmen eşel mobil uygulaması enflasyonu sınırladığını söyleyen TCMB bu doğrultuda, enerji fiyatları yatay bir seyir izlese de grubun yıllık enflasyonunun baz etkisiyle belirgin şekilde yükseldiği belirtildi.

Değerlendirmede hizmet enflasyonuna ilişkin olarak "Kontrollü normalleşme sürecinin bazı alt kalemler üzerindeki yukarı yönlü etkisi ve özel iletişim vergisindeki artışın gecikmeli yansımalarına bağlı olarak artış kaydetmiştir." ifadeleri kullanıldı.

ÜRETİCİ ENFLASYONUNDA TL GÖRÜNÜMÜ VURGUSU

TCMB değerlendirmesinde temel mal enflasyonu ve üretici enflasyonuna ilişkin analizlere de yer verdi.

Buna göre temel mal enflasyonunda dayanıklı tüketim malları dışındaki sektörlerdeki gelişmelerle yukarı yönlü seyir korundu. Üretici fiyatları ise başta petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek yükseliş eğilimini sürdürdü.

TCMB bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyesini koruduğunu belirtti.

ALTI AYDIR ENFLASYON YÜKSELİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon altıncı ayda da yükselişini sürdürdü ve 2019 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türk Lirası'nın yüzde 10'a yakın değer kaybettiği mart ayında üretici fiyatlarındaki yüksek enflasyon da dikkat çekti.

Enflasyonda yükseliş ivmesi devam ederken maliyet baskılarının devam ettiği izlendi. Bu durum üretici fiyatlarında yüksek seviyenin gerçekleşmesine ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daha da açılmasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 16,2 olurken, üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 31,2 arttı. Böylelikle üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas 15 puana yükseldi.

Söz konusu makas kur şokunun yaşandığı 2018 yılında da hızla açılmış ve Eylül 2018'de 26 puanı aşmıştı.