Kamu kurumları arasında bir türlü tutarlılık sağlanamayan, “Covid-19 kararları” nedeniyle yaşanan mağduriyetlere bir yenisi daha eklendi.

14 gün zorunlu karantinaya alınan Milli Piyango İdaresi personelinin maaşından 14 günlük kesinti yapıldı.

Milli Piyango İdaresi’nde yönetici pozisyonunda çalışan bir kişi, çalıştığı şubede görev yapan bir personelin Covid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle evinde 1 Aralık 2020 itibarıyla 14 gün karantinaya alındı.

Filyasyon ekipleri, hasta olmasa da tedbir amaçlı karantinaya alınan yöneticiye, “İkametinizi terk etmeyin” uyarısında bulundu.

Milli Piyango İdaresi, yönetici ve karantinaya alınan diğer dört çalışandan karantinada olduklarını belgelendirmelerini isterken e-Nabız sitemine 14 günlük istirahat raporu düşülen yöneticinin maaşından karantinada olduğu sürenin ücreti kesildi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NA TAVSİYE KARARI

Kurum, karantinadaki personelin idari izinli sayılması gerektiğini belirterek, “Covid-19’a yönelik uygulamalarda yeksanlık sağlanması” amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

Yöneticinin karantinada bulunduğu bilgisi, Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sistemine, “14 günlük istirahat raporu” şeklinde girildi.

Ancak 2021 yılının Şubat ayına ilişkin maaş bordrolarını inceleyen yönetici, kendisi ve karantinada olan dört personelin rapor ücretinin kesildiğini fark etti.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunan çalışan, Sağlık Bakanlığı’nca verilen, “Yakın Temaslı” istirahat raporunun kamu kurumlarında farklı uygulamalara yol açtığını belirterek kendi kurumu da dahil bazı kurumların karantina raporunu normal rapormuş gibi değerlendirdiğini kaydetti.

Başvuruda, Covid-19 vakalarının salgın hastalık olması nedeniyle raporun, idari izne dönüştürülmesi talep edildi.

BirGün’den Mustafa Bildirici’nin haberine göre, başvuruyu inceleyen Kamu Başdenetçisi, başvuranın zorunlu karantinada geçirdiği sürenin idari izin kapsamında sayılması konusunda Milli Piyango İdaresi’ne tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

Başdenetçi, kararın bir örneğinin, “Covid-19 tedbirleri kapsamında kamu personelinin temaslı olarak geçirdiği süreler hakkında kamu kurumlarının uygulamalarında yeksanlık (eşitlik) sağlanması için gerekli idari işlemleri takdir ve tayin etmek üzere” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilmesi gerektiğini bildirdi.