Türkiye’nin yaklaşık 6-7 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak miktar olarak açıklanan Karadeniz’deki ‘keşif’ sonrası gözler piyasaya çevrildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü duyurduğu ‘müjde’nin ne olduğu aynı gün sızarken, piyasalar bugünkü açıklama sonrası, hükümetin beklediği tepkiyi göstermedi.

Bu gelişmede, açıklanan rezerv miktarı, karadan 150 kilometre uzakta olması, üretim maliyetinin yüksek olacak olması, doğal gaz piyasasındaki gerileme ve bu alandaki en büyük firmaların dahi bazı üretim sahalarından çekiliyor olması gibi etkenler rol oynadı.

İstanbul serbest piyasada dolar günlük yüzde 0,44’lük artış seyrini korudu ve 7,37 liradan işlem görmeye devam etti. Euro ise dünkü kapanışa yakın bir seviyeden, 8,66 liradan el değiştiriyor.

BORSA AÇIKLAMA SONRASI DAHA DA GERİLEDİ

Piyasanın odaklandığı borsa ise açıklamanın ardından daha da geriledi. Açıklama sırasında düne göre 8 puan ekside olan BIST 100 endeksi, açıklama sonrası kaybını 19,9 puana (yüzde 1,70) taşıdı. Borsa saat 16.30’u 1107 puandan tamamladı.

Erdoğan’ın ‘müjde’ ifadesini kullandığı çarşamba günü yüzde 8 yükselen Tüpraş hisseleri düne göre yüzde 7,88 geriledi.

Petkim hisselerindeki kayıp ise yüzde 9’u buldu.