Ticaret Bakanlığı’nın çalışmasıyla, zincir marketlerin indirimli olarak sattığı kendi ürünlerine kısıtlama gelecek.

Yaygın birçok market, farklı markaların ürünlerinin yanı sıra kendi adına üretimini yaptırdığı ve daha ucuza sattığı ürünleri de raflarına koyuyor.

Hürriyet’ten Jaje Özegentürk’ün haberine göre bakanlık, hazırlıklarında sona yaklaştığı Perakende Yasası’nda buna bir sınır getirmeyi düşünüyor.

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın verdiği bilgiye göre indirim marketlerinin açılması için semt nüfusu, gelir durumu ve market sayısı dikkate alınacak. Marketler yöresel ürün satmak zorunda olacak.

Uçarmak’a göre bazı marketlerde kendi markalarının satılma oranı yüzde 80’i buluyor. Bunun rekabeti bozduğu belirtiliyor. Market markalı ürünlerin cirosu, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 70’lik artışla 50 milyar liraya yükselmişti.

Private Label Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer ise bundan tüketicinin zarar göreceğini, enflasyonun daha da yükseleceğini söyledi. Özer, son kararın tüketiciye bırakılmasını, serbest piyasa ekonomisinin bunu gerektirdiğini dile getirdi. Özer, market markalı ürünlerin ise oranlarının yüzde 20 olduğunu aktardı.