HDP Diyarbakır Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP’nin İş Bankası'ndaki hisselerinin Meclis kararıyla Hazine’ye devredileceği açıklamasını değerlendirdi.

Paylan, “Bu tür kararlar, Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını ve her an hem bireylerin hem de kurumların mallarına el konulabileceği algısını büyütür. Gerek Türkiye’deki yatırımcılar gerek vatandaşlar gerekse yurt dışından Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen insanlar,  bu yatırım tercihlerini yeniden gözden geçirirler ve Türkiye’den uzaklaşırlar” dedi.

Erdoğan’ın toplumsal kutuplaşma üzerine oynadığını, seçim döneminde yeni bir tartışma konusu yaratmaya çalıştığını ifade eden Paylan, bunun çok fazla karşılığı olacağını da düşünmediğini söyledi.

Paylan, ”Nasıl ki kararnameyle insanların mallarına, mülklerine el konulduysa, şu an CHP’nin uhdesinde görünen bir hisseye de Hazine el koyabilir. Geçmişte bu şekilde el koymalar söz konusu oldu ama bunların hepsi toplumda ciddi yaralanmalara yol açtı” diye konuştu.

t24.com.tr'de yer alan habere göre Paylan’ın değerlendirmeleri şöyle:

“Bu konuya uzlaşmayla, inatlaşma olmadan çözümler bulunmalı. Aksi takdirde elbette Meclis’in veya kararnamelerle bütün vatandaşlarımızın mallarına el konulabilir. Ama bu tür kararlar, Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını ve her an hem bireylerin hem de kurumların mallarına el konulabileceği algısını büyütür. Gerek Türkiye’deki yatırımcılar gerek vatandaşlar gerekse yurt dışından Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen insanlar,  bu yatırım tercihlerini yeniden gözden geçirirler ve Türkiye’den uzaklaşırlar. Bunların inatlaşma olmadan çözülmesi gerekir.”

CUMHURBAŞKANI MECLİS'İ NOTERE ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR

Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yasaların uzun olduğu gerekçesiyle kısa ve özet olarak Meclis’ten çıkarılması ve alt düzenlemelerin, kararname ve yönetmeliklerle Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmasına ilişkin çalışmayı da eleştirdi

Paylan, çalışmayla ilgili şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı yıllardır Meclis’i notere çevirmeye çalışıyor. Yasaları zaten Meclis yazmıyor. Cumhurbaşkanlığı yazıyor. Eğer uzun yazılmasından şikayetçi ise kendi yazdırdığı yasalara baksın.  Kendi yaptığı torba yasalara baksın.70-100 maddelik torba yasaları, fermanları Meclis’e gönderiliyor. Birbiriyle alakası olmayan yasa düzenlemeleri yaptırıyor, sabahlara kadar çalışıyoruz.  Anlamaya, daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Ama olması gereken, yasaları Meclis’in yapmasıdır. Biz daha etkin yasa yaparız.  Önce kendi yasa metinlerini yazanları uyarsın. Böyle yasa olmaz, buna katılıyoruz. Torba yasalarla olmaz. Yapılması gereken, reform nitelikli yasalar yapmaktır.  Onun için bıraksın Meclis yasama görevini yapsın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri hakkında şu açıklamayı yaptı:

"İş Bankası masada bunu unutmayın. İş Bankası Hazine'nin malı olacak. CHP'nin orada dört üyesi var, ne iş yapıyorlar orada bunların hepsini biliyoruz. Buradaki tarihi yanlışın önünü keseceğiz."