Hatay Valiliği önünde bir süredir işsiz olduğu öğrenilen A.Y isimli bir kişi “Çocuklarım aç” diyerek kendini yaktı.

İşsizlik nedeniyle bunalıma girdiği öğrenilen A.Y isimli vatandaşa polisler tarafından yangın tüpleriyle müdahale edildi.

Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve Valilik Özel Kalem Müdürü de olay yerine gelerek kendini yakan A.Y ile konuştu.

Müdahale sonrası güçlükle kendine gelen A.Y, çocuklarının aç olduğunu ve yaşadığı işsizlik durumundan bunaldığını belirtti.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri, vatandaşın tedavisini yaparken, intihar girişiminde bulunan A.Y'nin Hatay Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, valilik binası araç girişi önünde bir vatandaşın, üzerine yanıcı madde dökerek kendini yakma girişiminde bulunduğu belirtilerek ikna çabalarına rağmen vatandaşın eylemini gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Valilik personelinin müdahalesiyle yanmaktan kurtarılan vatandaşın hayati tehlikesi bulunmamakta olup gerekli tüm müdahaleler valiliğimiz tarafından yapılarak hastaneye sevk edilmiştir. Kendini yakma girişiminde bulunan vatandaşın 2 çocuğu bulunmaktadır. Sosyal hizmetlerden sosyal ekonomik destek yardımı, çocukları için şartlı eğitim yardımı ve şartlı sağlık yardımı almaktadır. Vatandaş, eşinden boşanmış ve uzaklaştırma cezası almıştır. Psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle daha önce de kendini yakma teşebbüsünde bulunmuştur."

EMEP: BU SEFALETİN SORUMLUSU KAPİTALİZMDİR

İntihar girişimine ilişkin açıklama yapan Emek Partisi Hatay İl Başkanı Mevlüt Bulgur, son dönemde borç ve yoksulluk nedeniyle artan intiharlara dikkat çekti.

İntihar vakalarının önemli bölümünün yoksulluk ve işsizlik ya da adaletsizlik yüzünden gerçekleştiğini ifade eden Bulgur, “Resmi rakamlara göre işsizlik 4 milyon, üniversite mezunu işsiz sayısı 1,4 milyona ulaştı. Oysa ülkedeki gerçek işsizliğin çok fazla olduğunu biliyoruz. Bugün milyonlarca insan kredi borçları yüzünden icralık duruma gelmişken hükümet, güllük gülistanlık bir tablo çiziyor. Açıklanan (gizlenen) enflasyon, faiz, kur, tepeden yapılan hamaset, savaş naraları gerçeklerin üstünü örtemiyor. Çocuğuna okul kıyafeti alamadığı ya da elektrik faturasını, doğalgaz faturasını ödeyemediği için intihara sürüklenenleri gizleyemiyor” dedi.

Yaşanan yoksulluğun patronların daha çok kâr hırsı ve emek sömürüsünden kaynaklandığını ifade eden Bulgur, “Hiçbirimiz kıt kanaat yaşamaya mecbur değiliz. Ürettiklerimiz herkese yeter. Dünyamız yaşam ile ölüm arasında ince bir çizgide durmaktadır. Bir yandan emeğin dünyası yaşam üretiyor, diğer yandan patronlar, hükümetler, emekçilerden çaldıkları yaşamı ölüme çeviriyorlar. Artık yalnızca insanlar değil; orman, su, hayvan bütün canlılar paraya tahvil ediliyor. Bu insanlıktan çıkmaya son verecek tek güç, insani olan her şeyi yaratan işçi ve emekçilerinin birliğidir. Bu sefaletin, trajedinin, intiharların sorumlusu kapitalizmdir ve bu sistemi sermaye yanlısı, savaş ve çatışmacı politikalarıyla var eden hükümetlerdir. Buradan tek çıkış yolu var; hükümetin sermaye yanlısı politikalarına ve kapitalizme karşı birleşmek ve örgütlü mücadele etmektir. Ya birleşeceğiz ve yeni bir dünya kuracağız ya da kaybeden biz olacağız” dedi.

CHP: EKONOMİK KRİZ “YAKIYOR”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da intihar girişimi sonrası yaptığı değerlendirmede “İş bulamayan, çocuklarının karnını doyuramayan anne-babalar çaresizlikten kendini yakıyor. Çarkları dönmeyen fabrikalar yanıyor. Zamlar cepleri yakıyor. Mutfak yanıyor. Bu yangınları söndürmek için Saray ne zaman harekete geçecek” dedi.

Özellikle son bir  yılda Türkiye’de işsizliğe ve geçim sıkıntısına bağlı intihar vakalarının arttığına işaret eden Güzelmansur şunları söyledi: “2018’de 3.161 vatandaşımız intihar ederek hayatına son verdi. Bu intiharların ezici çoğunluğunun nedeni işsizlik ve geçim sıkıntısıdır. İş bulamayan, pazarda filesini dolduramayan, mutfakta tenceresine koyacak bir şey bulamayan, çocuğunun karnını doyuramayan, faturasını ödeyemeyen, borç girdabına saplanıp kalan vatandaş çaresizlik içinde intihara yöneliyor. İstanbul’dan Antalya’ya, Kocaeli’den Hatay’a hatta Meclis’e kadar yayılan intiharlar, intihar girişimleri ülkemizin de vatandaşımızın da içinde bulunduğu ekonomik krizi gösteren gerçek verilerdir. Üzerinde oynanmış, çarpıtılmış TÜİK rakamları bize asla ne içinde bulduğumuz durumu gösterir ne de çözüm üretmemize yardım eder.”

Ülkenin en önemli gerçek ve yakıcı sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan CHP’li Güzelmansur “Gerçek işsiz sayısının 8 milyona dayandığı bir ülkede en önemli gündem maddesi de işsizliği çözmek, üretimi ve istihdamı artırmak olmalıdır. Ancak Ankara’daki beylerin gündemi 15 Temmuz darbesinin siyasi ayağının üstünü örtmekten ibaret… Bu gerçekten esef verici!” dedi.

Kaynak: Evrensel