Türkiye’de Covid–19 salgınının da etkisiyle işsizlik arttı, küçük esnaf pandemi tedbirleri kapsamında işyerlerini kapatmak durumunda kaldı.

Bu dönemde yurttaşlar geçim mücadelesi verirken 2021 yılının ilk günlerinde doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar cep yakan faturalara dönüştü.

Ocak ayında elektrik tarifelerinde tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dâhil yaklaşık yüzde 6 zam yapılırken, doğal gazda konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında zam oranı yüzde 1 olarak belirlendi. 

“DOĞAL GAZA, ELEKTRİĞE GELEN ZAMLAR ASGARİ ÜCRETTEKİ GELİR ARTIŞINI GEÇTİ”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, zamlarla birlikte Ankara ve İstanbul’da 4 kişilik bir hanenin doğalgaz, elektrik, su ve internet faturasına ödediği toplam miktarın asgari ücretin 4’te birine, asgari ücretin altında maaş alan çalışan ve emekliler için de 3’te birine denk geldiğini kaydetti.

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Türkyılmaz, son yıllarda doğal gaza, elektriğe ve özel iletişim vergisine gelen zamların asgari ücretteki gelir artışını geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

 “Bu yılın başında gelen zamlar yurttaşların bütçelerinde elektrik ve doğal gaz için ayırdıkları gideri artırdı. 2019 Ocak-2021 Ocak aylarındaki resmi enflasyon oranı yüzde 26,8 oldu. Konutlar ve elektrik fiyat artışı resmi enflasyondan yüzde 80,5 daha fazla. Ankara ve İstanbul’da ise yüzde 43 ila 59 arasında resmi enflasyondan daha yüksek. Doğal gaza yapılan son yüzde 1’lik zam ile birlikte tüketiciler için yüzde 43,5 artış geldi” diye konuştu.

'PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞSİZ KALAN YURTTAŞIN FATURALARINI KAMU KARŞILASIN'

10 milyonun üzerinde kişinin işsiz olduğunu hatırlatan Türkyılmaz şu önerilerde bulundu:

“Pandemi döneminde işsiz kalanları, işyeri kapatılan esnafı, ücretsiz izne çıkarılan yurttaşları da düşünürsek zamlarla birlikte halk açısından son derece olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. İnsanlar şu anda faturalarını ödeyemiyor. Şimdi bir düzenleme getirilerek 65 yaş ve üzeri insanların abone olduğu konutlarda önceden bir fatura ödenmediğinde doğal gaz kesiliyordu, şimdi buna 3 hak verildi. Buna ek olarak özellikle pandemi döneminde işsiz kalan, işyeri kapatılan yurttaşların doğal gaz, elektrik ve internet faturaları kamu bütçesinden karşılanmalı. Bu halk bu yükün altından kalkamıyor.”