Merkez Bankası'nın yarın toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK), piyasaların odağına yerleşmiş durumda. Merkez Bankası'nın yeni başkanı Naci Ağbal başkanlığındaki ilk PPK toplantısında, döviz kurlarını aşağı çekmek amacıyla faiz artışına gidileceği beklentisi, piyasalar tarafından fiyatlanmış durumda.

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı faiz açıklaması, döviz kurlarını yukarı yönlü tetikledi.

'YÜKSEK FAİZLE YATIRIM YAPILABİLİR Mİ?'

Erdoğan konuşmasında faizlere ilişkin, "Yüksek faiz nedeniyle sizler sahada yaşananların tercümanı olarak karar vericilere yol gösteriyorsunuz. Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle yatırım yapılabilir mi? İstihdam sağlanabilir mi? Üretim yapılabilir mi? Mümkün değil. Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz lazım. Şu kadar faiz ödüyorum... Bunu söyleyen insanlara zulmetmek doğru mu? Yüksek faizden arındırılmış istihdamdan finansmana nakit akışından teşviklere kadar tüm destek paketlerini hayata geçirdik" açıklamasını yaptı.

DÖVİZ KURLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

Erdoğan'ın bu açıklamasına piyasalar hızlı bir tepki verdi. Güne 7,68 liradan başlayan dolar 7,79 liraya kadar yükseldikten sonra 7,73-7,75 bandında dengelendi.

Euro 9,25, sterlin 19,34 seviyesini gördü.

Erdoğan'ın bu açıklamayla, yüksek faiz sorumluluğunu üzerinden atarak, Merkez Bankası'na yükleme taktiği izlediği beklentisiyle döviz kurlarında yükseliş hız kesti.