Bakanların ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen 'Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı' kapsamında, zincir marketlerin 50 üründe 2 ay süreyle yüzde 10 indirim yapması kararlaştırıldı. Sanayi Bakanı Varank ise işletmelere yeni kredi destekleri sağlanacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı açıkladı.

Albayrak, yıllık yüzde 24,5’e ulaşan enflasyonla mücadele kapsamında, firmalarla ürünlerde yüzde 10 indirim uygulanması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

PAKDEMİRLİ: UCUZ ET PROJESİ DEVAM EDECEK

Toplantıya katılan Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘ucuz et projesi’nin devam edeceğini söyledi.

Pakdemirli, enflasyonla mücadele kapsamında bugünden geçerli alınan kararları şu şekilde açıkladı: “Gübrede 35 ürüne yüzde 10 indirim yapılacak. Çaykur zam yapmayacak. Sulama ürünlerine yönelik yüzde 10 indirime gidilecek. Et ve Süt Kurumu 10 üründe yüzde 10 indirim yaptı, Atatürk Orman Çiftliği 14 üründe yüzde 10 indirim yaptı. Sığ ve toz gübreyle yemde yüzde 10 indirim yapıldı. TMO pirinci yüzde 20-40 indirimle arasında satmaya devam edecek. Carrefour, BİM, Şok, Migros ve Metro 50 üründe iki ay süreyle yüzde 10 indirim yapacak.

VARANK: İŞLETMELERE YENİ FİNANSMAN DESTEĞİ

Sanayi Bakanı Mustafa Varank ise işletmelere verilecek destekleri şöyle özetledi: Bağlı kurumlarımızla birlikte elimizdeki tüm araçları seferber ediyoruz. Öncelikle finansman destek programını hayata geçiriyoruz. İşletmelerin TL cinsi kredilerinde yüzde 14’e kadar finansman desteği vereceğiz. İhracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek veriyoruz. 3 milyar liralık finansman erişim sağlanmış olacak. KOSGEB borçları 1 yıl ertelenecek. KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına %25’e kadar ilave destek sağlayacağız. Cari açığa neden olan ürünler için yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrımızda, en az 1,5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz.

Aile Çalışma ve Sosyal Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise istihdamı destekleyecek yeni programlar açıklayacaklarını, kısa çalışma ödeneğini yakın zamanda planladıklarını söyledi.

ALBAYRAK: ENFLASYON UZMANLARI BİLE ŞAŞIRTTI

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise konuşmasında ağustos ayıyla birlikte spekülatif ataklara maruz kaldıklarını belirterek, “Eylül ayı enflasyon rakamları uzmanları bile şaşırtan bir oranda geldi. Etkin bir mücadele içerisine girildi. Bu atakların özellikle kurda neden olduğu oynaklığa karşı ele alınan tedbirlerle spekülatif ataklar püskürtülmüştür” dedi.

Albayrak konuşmasında özetle şunları söyledi:

DENGELENME SÜRECİ BAŞLADI

YEP’te ifade ettiğimiz üzere dengelenme süreci başlamıştır. Kurdaki hareket ve oynaklık geride bırakılmıştır. Kur dalgalanmalarının oluşturduğu fiyatlarda dengelenmeyi sağlamak amacımız. İşte bu süreçte kurdaki hareket fiyat geçişgenliği oluşturmuş en üst beklenti ve tahminler esas alınmıştır. Eylül ayı enflasyon rakamları uzmanları da şaşırtan bir rakamda piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşti. Reel olan gerçekleşen tüm bu algıyla oluşan köpüğün neticesiyle karşı karşıya kaldı. Normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Bizim ekonomi anlayışımızda topyekün milletçe kazanmak var. İşte büyük ve güçlü Türkiye hedefiyle, el birliğiyle müreffeh bir geleceği inşa etme hedefimiz var. Bu ortamda kâr arttırma amacıyla yapılmış her girişim çok daha büyük zararları beraberinde getirecek adımlar olacak. Bunu görmemiz lazım.  Ortaya güçlü bir mücadele koyacak, tüm paydaşların beraber kazandığı bir ortamı oluşturacağız. Enflasyonla mücadele fiyat istikrarı tek başına devletin, kurumların, bakanlıkların yürütebileceği bir mesele değildir. 81 milyon omuz vermeli. İlk günden beri Enflasyonla Topyekün Mücadele adını koymamızın sebebi bu. Sonunda Türkiye kazanacak.

İNDİRİM MUTABAKATINA VARDIK

 İşsizliğin artmaması için neler yapabiliriz bunları da çalıştık. Büyük bir samimiyetle destek ve sahiplenme gördük. Tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri üzerine bir mütabakata vardık. Tüm firmalarımız belirlenen logo ile indirim kampanyasına destek sözü verdiler.  Bu bir gönül işi. Bugün burda büyük bir katılımla başlatacağımız belirlenen logoyla asgari yüzde 10 kampanyasını taahhüt ettiler. Bu logonun stickerlarını camlarına yapıştırarak bu mücadeleye omuz verdiklerini gösterecekler. Bu yüzde 10 alt limit ne kadar üste çıkarlarsa destekleri o kadar artar. Yıl sonu indirim dönemi bu logoyla mücadele kapsamında hali hazırda yapılan indirimler dışında bir indirim.

Elektrik ve doğalgaza küresel çapta dalgalanma olmazsa yıl sonuna kadar zam yapılmayacak. Bekleyen KDV iadelerini hızlandıracağız, yıl sonuna kadar başvurular sonuçlandırılacak. KDV iadesi başvurusunda ilk 10 günde yüzde 50 iade yapacağız.

BANKA FAİZLERİNDE YÜZDE 10 İNDİRİM

Bankalara yeniden yapılandırma tavsiye kararı için tekrar teşekkür ederim. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bankalarımız yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faizlerinde yüzde 10 indirim yapacak.

Ticaret Bakanlığı ALO 173 hattından şikayet takibi yapacak. Gıda enflasyonuna karşı önlemler çerçevesinde hal yasası değişecek. Fiyat takibi için ürün gözetimi kurulacak. Vatandaşlarımız yüzde 10 indirim logosu olan işyerlerini tercih etsinler.

Enflasyonlamucadele.org.tr internet sitesini kurduk. Bu süreçte BDDK, Merkez Bankası, Bankalar Birliği ile güçlü bir koordinasyon kurduk. Vatandaşlar sitemizden mücadeleye destek veren firmaları takip edecek.

ENFLASYON SON 15 YILIN ZİRVESİNDE

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), Eylül ayında gıda  fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL’deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle yüzde 24.52’yle son 15 yılın zirvesine yükselmişti.

Tüketici fiyatlarına yansımaları ve TL’deki değer kaybını daha erken yansıtması nedeniyle yakından takip edilen yurt içi  üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) Eylül’de yüzde 10.88 artarken yıllık artış yüzde 32.13’ten yüzde 46.15’e yükselmişti.