Cuma gününe 5.46 civarında başlayıp akşam saatlerinde 5.84'e kadar yükselen kur Merkez Bankası'nın attığı adımlar ve yurtdışında Türk Lirası'nın sıkışmasından dolayı swap faizlerinde görülen sert yükselişin etkisi ile düşüşe geçmişti. 

Dolar/TL  dün en düşük 5.30'u gördü, ardından tekrar 5.46 seviyelerine çıktı. Kur böylece yükselişinin bir kısmını telafi ederken dün Borsa İstanbul'da gün içinde yaşanan kayıplar %6'yı aştı, BIST 100  Endeksi günü de %5'in üzerinde düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi % 7'nin üzerinde, holding endeksi % 5'in üzerinde değer kaybetti. CDS Eylül 2018'den beri en yüksek seviyeleri gördü.  10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 4.12 artışla yüzde 18.21 düzeyine ve iki yıllık gösterge tahvilin gösterge faizi yüzde 6.81 artışla yüzde 21.34 düzeyine yükseldi.

SATIŞIN NEDENİ 

Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert piyasalarda dün yaşanan hareketin yurtdışında swap piyasasında TL likiditesinin tamamen kurumasıyla yabancıların ellerindeki diğer TL varlıklarını satmalarından kaynaklandığını söyledi.

Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programına konuk olan Cömert swap piyasasında dün gün içerisinde yüzde 1000'lerin görüldüğünü hatırlatarak,"bu oranlar biraz normalleştikten sonra bizim piyasalarımızda da bir dengelenme göreceğiz. Bu hikayeden önce gecelik swap faizi Merkez Bankası'nın politika faizine yakında, %23.5 civarındaydı" değerlendirmesini yaptı. 

Kur bu gece en düşük 5.3275, en yüksek yine gece saatlerinde 5.44 seviyesini gördü. Sabah erken saatlerde ise %2 artışla 5.44'te seyrediyor. Euro 6.22'ye yükselirken sepet kur da %2 artışla 5.82'de..

Yurt içinde bugün ekonomik güven endeksi, ABD'de 4. çeyrek büyüme verisi takip edilecek.