Rahip Brunson krizinin ardından ABD yönetiminin aldığı yaptırım kararlarını görüşmek üzere ABD'ye giden heyet ilk gün görüşmelerini gerçekleştirdi.

Wall Street Journal gazetesi görüşmelerin başarısız geçtiğini ve anlaşma sağlanamadığını yazdı.

Döviz piyasası yeniden hareketlendi. Dolar kur bugün saat 7:30 sularında 5.70 TL'yi de aşarak 5.7373 TL'yi gördü. Euro ise 6.63 TL olurken, sterlin 7.35 TL'yi test etti

Çarşamba akşamı 5.30 bandında dalgalanan dolar kuru dün akşam saatlerinde 5.50 TL'yi test ettikten sonra geç piyasada 5.60 TL'yi geçti. Sabah saatlerinde 5.70 TL sınırı da geride kaldı.

Dolar, 08:30 itibariyle 5.64 civarında seyrediyor.

 Türkiye ile ABD arasındaki mevcut sorunların çözümüne yönelik ABD'de temaslarda bulunan Türk heyetinin ülkeye dönmesinin ardından herhangi bir açıklama yapmaması doları olumsuz etkiledi. Çarşamba akşamı 5.30 bandında dalgalanan dolar kuru dün akşam saatlerinde 5.50 TL'yi test ettikten sonra geç piyasada 5.60 TL'yi geçti. Sabah saatlerinde 5.70 TL sınırı da geride kaldı.

  DOLAR 5,73 OLDU

10 Ağustos sabahı dolar/ TL yeni tarihi zirvesi olan 5.7376 TL'yi gördü. Euro/ TL de benzeri bir atakla 6.50 TL'yi geçerek 6.63 ile yeni tarihi zirvesine ulaştı. Sterlin ise 7.35 seviyesini test etti.

Başkan Erdoğan, akşam saatlerinde Rize'de yaptığı açıklamada "Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.

 Uzmanlar, ABD ile yapılan görüşmelere ilişkin net bir açıklama yapılmamasının piyasada tedirginliğe ve kurda oynaklığın sürmesine neden olduğunu belirtiyor.

 PİYASALAR YENİ EKONOMİ MODELİNİ BEKLİYOR

 ING stratejisti Trieu Pham, ABD ile ilişkilerin pozitif ilerlemesinin Türk varlıkları için geçici bir rahatlama sağlayacağını ancak yatırımcı güvenini tamamen geri kazanmak için yapacak çok şey olduğunu belirtirken, "Kurda daha fazla oynaklık yakın vadede TCMB üzerinde kararlı hareket etme baskısını artıracaktır" dedi.

 Dolar kurunun yeni zirveyi görmesiyle birlikte TL'nin dolar karşısında günlük değer kaybı yüzde 5'i aşarken, TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor.

 TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 30'un üzerinde.

 Dolar, sabah saat 07:35'te 5.7112 TL'den el değiştiriyor. Euro 6.5882, sterlin ise 7.3423 TL.

Öte yandan dün Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Orta Vadeli Plan (OVP) kapsamında, 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olmasının beklendiği ve kurgulanan yeni ekonomi modeline ilişkin çerçevenin yarın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından kamuoyu ile paylaşılacağı duyurulmuştu.

 Açıklama piyasada tansiyonu bir nebze hafifletmişti. Bugün açıklanacak çerçevenin ay sonunda açıklanacak olan OVP için sinyal niteliğinde olacağı için piyasalar detaylara odaklandı.

YENİ YAPTIRIMLAR İDDİASI

 Öte yandan Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Trump yönetiminin yeni yaptırımları hayata geçirme noktasına geldiğini yazdı.