Dolar/TL küresel piyasalarda gözlenen olumsuz havaya paralel yükselişe geçti, 5.39 seviyesini gördü.

Gözler yarın açıklanacak aralık ayı enflasyon verisinde.

Küresel borsalarda kayıplar artarken, gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybediyor.

TL ise dolar karşısında günlük bazda yüzde 2'nin üzerinde kayıpla en çok değer kaybeden para birimi konumunda. TL'yi yüzde 1 kayıpla Güney Afrika randı takip ediyor.

Güne 5.30 seviyelerinde başlayan dolar/TL 5.3920 seviyesine kadar yükseldi, euro 6.15 seviyelerinde.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, "Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor" diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti.

Küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini canlı tutan Çin imalat PMI verisinin ardından yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

ABD'de bazı devlet hizmetlerine ödenek bulunamaması ve Fed'in faiz artırımlarına tahmin edilenden önce ara vereceği beklentisi de yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor.

Bankacılar yurtdışında ticaret savaşları ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım hızının ana belirleyiciler olduğunu, yurtiçinde ise seçim, enflasyonun seyri, ABD ile ilişkiler ve Suriye sürecinin takip edildiğini belirtiyor.

2018'İN SON ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

Türkiye aralık enflasyon verisi yarın açıklanacak. Kasımda yüzde 21.62 olan yıllık enflasyonun yüzde 20.60, aylık bazda ise yüzde1.44 düşen TÜFE'nin eksi 0.78 olması bekleniyor.

İş Portföy Baş ekonomisti Nilüfer Sezgin, enflasyonda 2018 yılının yüzde 21'in altında tamamlanabileceğini belirtti. Enflasyonla ilgili olumlu haber akışı yaşandığını belirten Sezgin, "Bunlardan biri elektrik zammı. Su fatuasında indirim yapıldı. Otoyol ve köprülerde zam var ama genele yayılmış değil. Tütün ürünlerinde zam yapılmadı, alkollü içeceklerde yapıldı ancak bunun da enflasyona etkisi sınırlı. Enflasyonla ilgili beklentilerden daha iyi gidişata dair zemin hazırlanıyor" diye konuştu.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise, aralıkta tüketici fiyatlarının yüzde 0.75'e gerileyeceğini, yıllık enflasyonun da yüzde 19.90 olacağını öngördü. Erkan, vergi teşviklerinden gelen fiyat indirimlerinin ilgili sektörlerde yıllık artış oranlarının gerilemesinde etkili olabileceğini belirtirken, gıda fiyatlarında da kasım ayında belli oranda stabilizasyon sağlandığını hatırlattı.

Erkan, elektrik ve doğalgazda 1 Ocak 2019’dan itibaren yüzde 10 indirim uygulanacak olmasını ve Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın konut, otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV teşviklerinin üç ay daha uzatıldığını açıklamasına istinaden, ocak ayı enflasyonun son yılların ortalama seviyelerinden aşağıda gerçekleşebileceğini söyledi.

MEMMURUN GÖZÜ ENFLASYONDA

Öte yandan, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda yüzde 1,44 düşerken, temmuz-kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 10,64 artış meydana geldi. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 3,5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumunu ortaya çıktı.

Toplu sözleşmeden kaynaklı olarak geçen yılın ikinci yarısında yüzde 3,5 zam alan devlet memurları, aralık ayında TÜFE'nin sabit kalması veya aylık enflasyonun yüzde 7,14'ten fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak.

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. 2018'nin ilk altı ayında enflasyon yüzde 9,17 olmuş, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,17 enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son altı aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

Kaynak: Artı Gerçek