Döviz kurları güne yeni rekor düzeylerde başladı.

Dolar 4,92, avro 5,76 lirayı aşarak yeni rekor düzeylere çıktı.

Türk Lirasının serbest düşüşü sürüyor. Dün 4.66 zirvesine çıkan dolar/TL yukarı yönlü hareketini sürüyor. TL'nin bugünkü kaybı yüzde 3'ün üzerine çıktı.

Sabaha karşı 4.82'yi gören, güne 4.76 seviyesinden başlayan dolar/TL, saat 11.02'de 4.9270 seviyesine çıktı. Avro/TL ise aynı dakikalarda rekorunu 5.7694 seviyesine taşıdı.

Dunya.com'un haberine göre Dolar/TL'nin dün gece 4.82 seviyesini geçmesi sonrası Tokyo'da Credit Agricole CIB Döviz birimi idari direktörü Yuji Saito, Türk Lirasında gece saatlerindeki sert düşüşe ilişkin “TL, işlemlerin New York'tan Tokyo'ya geçmesiyle birlikte 'zararı durdur' emirlerinin tetiklenmesi etkilenmiş olabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dolar, saat 12.00 itibariyle 4,8466, avro 5,6850 seviyesinde.

GRAM ALTIN 200 LİRAYI AŞTI

Dövizdeki hızlı tırmanışın peş peşe rekor düzeylere sebep olmasına bağlı olarak gram altın 200 lira düzeyini aşarak 203 liraya, çeyrek altın da 300 lirayı aşarak 330.5 liraya tırmandı.

İŞ YATIRIM: MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ETMELİ

İş Yatırım'ın piyasa bülteninde, Cuma gününden bu yana yüzde 6.0 değer yitiren liranın kayıplarını "kısmen geri alması için" Merkez Bankası'nın müdahalesinin gerektiği belirtildi.

İş Yatırım’ın “Türk lirasının engellenebilir düşüşü…” başlıklı günlük piyasa bülteninde, liranın düşüşünün devam ettiği ve Cuma gününden beri görülen kaybın yüzde 6.0’yı bulduğu belirtildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Bu defa düşüş gelişmekte olan ülkelere yayılan bir satış dalgasından kaynaklanmıyor. Tam tersine kırılgan beşli arasında görülen real, ruble, rand, Kolombiya ve Şili pesolarında güçlü değer kazancı var.

“Türkiye varlıklarında Türk lirasındaki değer kaybından bağımsız bir toparlanma çabası görüyoruz. Hisse senetlerinde, devlet iç borçlanma senetlerinde, euro tahvillerde en çok değer kazanan para birimleri arasında yer aldık.

Ancak yükselişin devam etmesi için Merkez Bankası’nın müdahalesi ve Türk lirasının kayıplarını kısmen geri alması gerekiyor.

Şirket tarafında önemli bir haber akışı yok. Aselsan hisseleri ikincil arz öncesinde işleme kapatılıyor.”

TAHTAKALE'DE DÖVİZ BÜROLARI TABELA KAPATTI

TL'nin dolar karşısındaki değerinin 4,92'yle yeni bir rekor kırmasının ardından İstanbul-Tahtakale'deki bazı dövizciler tabela kapattı ve döviz büfelerinde yani döviz alım ve satışını kısa süreli durdurduğu görüldü.

TCMB'DEN EYLEM BEKLENİYOR

Bankacılar TL'deki değer kaybının nedenini devam eden siyasi ve ekonomik endişeler ile faiz politikalarına bağlarken, benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de her geçen gün kuvvetleniyor.

Bankacılar TCMB'den ve ekonomi yönetiminden son dönemde kaybolan güveni yeniden tesis edecek bir adım veya adımlar beklediklerini belirtiyor.