Doğal gazda mart ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde, mart ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Evrensel’in haberine göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, şubatta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1289 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1442 lira olarak belirlendi.

Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

CHP'Lİ AKIN: DOĞAL GAZA ZAM OTOMATİKLEŞTİ

Enerji ve Altyapı Projelerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yılbaşından bu yana Doğal gaza üçüncü kez zam yapıldığına dikkat çekerek, “Doğal gaz 59 günde üçüncü kez zamlandı. Yılbaşından bu yana Doğal gaza otomatiğe bağlanan zamlar yapılıyor. Müjdenin yansıması olarak indirim bekleyen vatandaşımız, kombi açmaya korkar hale geldi” açıklamasında bulundu.

“İKİ AYDA DOĞAL GAZA ÜÇÜNCÜ ZAM!”

CHP Milletvekili Akın, “Karadeniz’deki Doğal gaz rezerviyle ilgili vatandaş indirim müjdesini beklerken 2021 yılının henüz ilk aylarında art arda zamlar adeta yağmur olup yağdı" dedi. Vatandaşa verilen Doğal gaz müjdesinin otomatikleşen zamma dönüştüğünün belirten Akın, "Vatandaş kombiyi açmaya korkar hale geldi. İki ayda üç kez zamlanan Doğal gaz faturaları cepleri yakıyor. Müjde bekleyen vatandaş, zamlı faturalarla boğuşuyor" ifadelerini kullanıyor.

“İKTİDAR YÜZDE 1 İLE TEPKİYİ YÖNETİYOR”

Doğal gaza henüz iki ay içerisinde yüzde 1 oranlarıyla toplam üç kez zam yapılmasının iktidarın tepki yönetimi yaptığını da gösterdiğini belirten Akın, "İndirim müjdesi veren iktidar büyük zamların yaratacağı tepkiyi, peş peşe yapılan ve adeta otomatikleşen zamlarla yönetmeye çalışıyor. Ortada indirim de müjde de yok ama her ay zamlanan faturalar var!” dedi.

“FİYAT DÜŞÜŞLERİ YANSITILMADI”

BOTAŞ’ın 2020’de pandemi nedeniyle fiyatların düşmesi üzerine LNG alımını artırarak maliyetleri azalttığını, ancak bu düşük fiyatların vatandaşa yansıtılmadığını belirten Akın; “Hatta 2020 yılında Doğal gaz yıllık bazda yüzde 12 oranında zamlandı. 2021 yılının ilk gününde ilk olarak yüzde 1 oranında zam; ardından 1 Şubat itibarıyla yüzde 1 oranında zam ve son olarak da 1 Mart itibarıyla yüzde 1 oranında üçüncü kez zam yapıldı” dedi.

“YENİ ZAMLAR DA KAPIDA”

Bu yıl LNG fiyatlarında da ciddi artış yaşandığını vurgulayan Akın şunları söyledi: “Türkiye’nin boru gazıyla ithal ettiği Doğal gaz fiyatları da büyük oranda petrol fiyatlarındaki değişime göre 6 ay gecikmeli olarak belirleniyor. Döviz kurlarındaki artış da önümüzdeki dönemde enerji zamlarında belirleyici olacak. Bu durum; vatandaşımıza bir sonraki ay da müjdenin değil, yeni zamların kapıda olduğunu gösteriyor."