Türkiye’de toplam 400 çalışanı ve 50 mağazası bulunan yaklaşık 50 yıllık firma Beta Ayakkabı iflasın eşiğine geldi.

Yıllık 300 bin ayakkabı üreten ve büyük çoğunluğunu ihraç eden Beta Ayakkabı, mahkemeye konkordato başvurusu yaptı.

Beta Ayakkabı ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Taner İkiışık, artan döviz kurlarına dikkat çekerek, konkordato başvurusunu, “Şirketimiz ödemelerinde kademeli olarak sıkıntı yaşamaya başladı.  İçinde bulunduğumuz süreç, ticari faaliyetlerimizi etkiler hale geldi” sözleriyle duyurdu.

Sektörde yakın zamanda Hotiç ve Yeşil Kundura konkordato başvurusunda bulunmuştu.

İkiışık, sektöre 1970’li yıllarda girdikleri hatırlatarak, 1986’da da ilk ihracatı ABD’ye yaptıklarını hatırlattı. İlerleyen yıllarda başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihracat yaptıklarını anlatan İkiışık, Türkiye’de de yıllık yaklaşık 1 milyon müşteriye ulaştıklarını söyledi.

Yarım asırlık bir firma olduklarının altını çizen İkiışık, şu açıklamada bulundu:

“Yarım asra yaklaşan tarihimizde Türkiye ekonomisine değer katmak ve ihracat ile de ülke ekonomisine fayda sağlamak için adımlar attık. Ancak son dönemde piyasalarda yaşanan TL’deki değer kaybı, nakit akışı sıkışıklığı, AVM’lerde kiralamaların döviz üzerinden yapılması gibi nedenlerle şirketimiz ödemelerinde kademeli olarak sıkıntı yaşamaya başladı. Geçtiğimiz aylarda hiç kamuoyuna aksettirmediğimiz fabrikamızda gerçekleşen yangın da tüm bu gelişmeler ile birlikte bizleri zor bir döneme soktu. Bir talihsizlik sonucu yaklaşık 6 ay önce fabrikamızda gerçekleşen yangına karşın, 1 ay içinde yeni makinelar satın alarak ve gerekli düzenlemeleri yaparak müşterilerimize hiç hissettirmeden yolumuza yeniden devam ettik. Fakat artık içinde bulunduğumuz süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale geldi. Piyasa koşullarına uyum sağlamak adına, mevcut ödeme yapımızda sürdürülebilir değişikliklere gitmek, bazı tedbirler almak ve yasal süreçleri devreye koymak adına Yönetim Kurulu kararı ile yeniden yapılandırma sürecini başlatmış bulunmaktayız. Bu doğrultuda konkordato talebimiz gereğince, ilgili mahkemenin tedbir kararı aldığını açıklamak isteriz.”

Beta’nın sektörün önemli bir değeri olduğunu kaydeden İkiışık, önümüzdeki günlerde devlet desteğiyle daha sağlam ve kararlı adımlar atmayı hedeflediklerini ifade etti. Yollarını devam edeceklerini vurgulayan İkiışık, “Perakende sektörünün milli bir değeri olarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna duyurmak isteriz” dedi.