Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının yarın (26 Aralık) saat 14.00'te yapılacağını bildirdi.

Toplantı, bakanlıkta gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret görüşmeleri sürerken ortak taleplerini 2 bin 578 lira olarak belirlemişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ise  gerçekçi bir yaklaşımla yeni yatırımların gelmesi ve gelen yatırımların kaptırılmaması için 'makul ve dengeli' bir asgari ücretin tespit edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bakalım, son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız." ifadelerini kullanmıştı.

ÖNCEKİ TOPLANTILARDA NE OLMUŞTU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, temel amaçlarının işçi ve işverenin ortak bir zeminde buluşması ve istihdamı korumak olduğunu söylemişti.

Toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve taleplerini dile getirmesinin ardından çalışma programı belirlenmişti.

Türk-İş'in ev sahipliği yaptığı ikinci toplantıda ise Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2 bin 578 liranın altında bir rakam için masaya oturmayacaklarını söylemişti Toplantıda ayrıca TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç,  TÜİK’in yapmış olduğu salt gıda harcaması hesaplamasından yola çıkarak komisyona asgari ücret hesaplaması sunmasını yanlış olarak değerlendirmişti.

TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleşen 3. toplantıda, TÜİK asgari ücretin hesaplanmasında kullanılan bir işçinin ihtiyaç duyacağı aylık ortalama harcama tutarını açıklamıştı. Buna göre ağır işler için 2 bin 331 TL oldu. Orta işler içinse 2 bin 86 TL olarak bildirilmişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.